Robeco 25% minder vermogen onder beheer

Dat is het relatieve voordeel van beleggen in beleggingsfondsen. De daling van het beheerd vermogen van 146 miljard naar 111 is een daling van ca. 25%. De vraag is of dit een daling van het vermogen is als het gevolg van het resultaat op de gezamenlijke beleggingen, of dat er tevens sprake is van uitstroom van vermogen. Afhankelijk van deze laatste – nog onbekende factor – is het resultaat minder “erg.”
De beurzen zijn per saldo ca. 50% gedaald. Dus wat is het probleem?

Wat doet nu meer pijn. Een daling van 25% bij Robeco of uw eigen portefeuille beheerste daling van ca. 50%? Dat is nog een lastige vraag.

Dow Jones nieuws meldt:
De vermogensbeheerder erkent dat veel mensen die hun vermogen aan Robeco hebben toevertrouwd, ernstig vermogensverlies hebben geleden door de marktinstorting van eind 2008, wat voor veel mensen een "enorme impact met langdurige gevolgen" heeft. Robeco belooft hier lessen uit te trekken en zijn financiele producten waar nodig aan te passen, met name waar er sprake is van hefboomwerking of 'leverage'.

Belooft hier lessen uit te trekken. Dat klinkt ook als “een beetje sorry.”

Veranderen en leren gaan hand-in-hand. M.b.t. de eerdere vraag kan het zijn dat de individuele belegger hier zelf niet van leert, omdat hij zijn vermogensbeheer uit handen heeft gegeven. Uit die optiek zal de belegger die het zelf meegemaakt heeft en een nog groter verlies heeft geleden op zijn portefeuille waarschijnlijk meer leren.

Hoe e.e.a. echt verandert (o.a. in deze sector) is nog te zien. Beleggen is vooralsnog even niet "Hot." Maar dat komt wel weer. Soms verandert er nooit iets.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?