Beeld van een verandering: van OPG naar Mediq


In 1899 werd de De Onderlinge Pharmaceutische Groothandel opgericht… In het jaarverslag van 2008 is te lezen dat het bedrijf op drie gebieden werkzaam is, of drie organisatorische eenheden kent:


  • Apotheken. Apotheekketen en groothandel, de marktleider in Nederland
  • Direct. Bij veel klanten, zoals chronisch zieken, bezorgen wij medische middelen direct aan huis.
  • Institutioneel. We leveren medische middelen aan klanten in zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen.
Op de nieuwe website staan de verandering uitgelegd:
De verandering van naam van onze holding van OPG Groep in Mediq per 9 april 2009 maakt deel uit van de naam- en huissstijlwijzigingsoperatie waar we al sinds eind 2005 binnen de gehele groep mee bezig zijn. (1)
Op de Effectenbeurs (Midkap index) staat nu het aandeel Mediq N.V. dat is (oogt) toch wat anders dan OPG. De farmaceutische industrie heeft het de laatste jaren al moeilijk en OPG was volgens velen lang ondergewaardeerd. Het nieuwe imago helpt op deze onderwaardering te stoppen.

Naam in lijn met strategie. Door acquisities van andere bedrijven en veranderingen in de markt zijn we de laatste jaren uitgegroeid tot een internationaal opererende retail- en distributieonderneming voor geneesmiddelen en medische middelen. Veel meer dus dan alleen een Nederlandse farmaceutische groothandel, terwijl OPG … doorgaans vooral hiermee in verband werd gebracht. (1)
Alleen een uiterlijke verandering of ook interne wijzigingen?

Samenhangende merkarchitectuur en huisstijl. Een belangrijk element van onze strategie is de samenwerking tussen de bedrijfsonderdelen. Wij trekken, zij het met behoud van het lokale ondernemerschap en de nauwe band die onze apotheken en directe bedrijven met hun klanten hebben, meer dan voorheen samen op. (1)
De omschakeling. In Nederland voeren inmiddels het overgrote deel van onze ruim 230 apotheken de vlag van Mediq Apotheek… Ook bij onze internationale bedrijfsonderdelen zijn wij bezig met de introductie van het nieuwe merk en de bijbehorende huisstijl. (1)
Over de naam Mediq zegt topman Marc van Gelder (in een interview met de Telegraaf - 8 april 2009): "De zelfverzonnen naam (Mediq) was beschikbaar, straalt een medische component uit en draagt ook het vertrouwenswekkende woordje IQ (in kleine letters in de krant) in zich."
Verder in het zelfde interview:
(Legacy.) In de hal liggen kleurige brochures over verschillende zorgonderwerpen. De vitrinekast met oude apothekersspuller toont echter ook een hechte band met het verleden. (Zo hoort het!)
(1) - http://www.mediq.com/


28 april 2009, na publicatie van cijfers (Telegraaf): Mediq ... blijft de gevolgen van het preferentiebeleid in de zorg voelen. Door forse prijs- en margedalingen op generieke geneesmiddelen boekte de grootste uitbater van apotheken fors minder winst.
Verandering heeft tijd nodig. Een Medicijnengroothandel is sterk conjunctuur afhankelijk. Het genoemde preferentiebeleid zou als een drijfveer voor de veranderingen bij OPG (Nu mediq) geweest kunnen zijn: zorginstellingen adviseren om goedkopere medicijnen te nemen die dezelfde werking hebben die met merknaam. Vooralsnog is handel in medicijnen waarom de winst van Mediq drijft.


22 juni 2009 - Mediq opnieuw in het nieuws:
Mediq wist al lang van slechte insulinenaalden RIJSWIJK.
Mediq, het distributiebedrijf voor medische middelen, kreeg in maart al klachten over ondeugdelijke insulinespuiten. Het bedrijf verzuimde echter de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) daarover in te lichten. Dat geeft woordvoerster Catrien van de Buttingha van Mediq toe naar aanleiding van de ontdekking dit weekeinde dat er 200.000 slechte NovoFine insulinenaalden in omloop waren.
Deze nepnaalden zijn niet door het moederbedrijf Novo Nordisk geproduceerd. Ze zijn waarschijnlijk niet steriel en passen bovendien niet goed op de insulinepennen, waardoor ze kunnen afbreken.
''Nu hebben wij enkele weken moeten zoeken naar de leverancier van de ondeugdelijke naalden, terwijl Mediq al lang wist wie ze leverde. Het bedrijf is weliswaar niet verplicht ons te informeren, maar het moet wel zijn verantwoordelijkheid nemen,'' zo vertelt de zegsman bij de inspectie, Wouter van der Horst.
Mediq erkent dat het de inspectie had moeten informeren, ''al ligt de eerste verantwoordelijkheid daarvoor wel bij de importeur van de naalden'', benadrukt Van Buttingha.
In totaal zijn 200.000 naalden in omloop gekomen, waarschuwde de inspectie zaterdag. Daarvan is het grootste gedeelte inmiddels gevonden. Ongeveer 30.000 stuks, is de schatting van de inspectie, zijn echter nog niet achterhaald.
''We weten niet aan wie die zijn geleverd'', vertelt Van der Horst. De importeur van de naalden, Westerpark Farma Group, was lange onvindbaar voor de inspectie.
Een algemene waarschuwing over de nepnaalden naar Nederlandse bedrijven die insulinenaalden inkopen en leveren, heeft de inspectie niet gemaakt. ''Daar hebben wij niet voor gekozen, maar het was wellicht een optie geweest," aldus ter Horst.
"Wij wilden eerst de bevestiging hebben of de naalden ook in Nederland in omloop waren. Toen we het bedrijfje, dat de naalden onder meer aan Polen en Engeland leverde, eenmaal hadden getraceerd wisten we dat de ondernemer ze ook in Nederland heeft verkocht.''
De IGZ begrijpt niet dat het bij een grote, beursgenoteerde onderneming als Mediq zo fout kan gaan en de ondeugdelijke door het controlesysteem kon glippen. De woordvoerster zegt dat de verschillen met de echte NovoFinen-naalden miniem waren.
''Wat we niet hebben geconstateerd, maar wat we wel hadden moeten zien was een aantal uiterlijke kenmerken op de doos. Dat we de inspectie niet hebben gebeld, zal ons niet meer gebeuren. We hebben direct onze procedures aangescherpt en daar hoort het informeren van de inspectie ook bij.''
http://www.nu.nl/gezondheid/2026382/mediq-wist-al-lang-van-slechte-insulinenaalden.html


--
26 oktober 2011 vertelt Van Gelder, als toelichting bij de derde kwartaalcijfers, dat de directe levering aan huis ca. 88% van de winst uitmaakt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?