Oracle koopt Sun

IBM haakte om onbekende redenen af. IBM had als eerste een bod gedaan op de hardware producent, maar nu is er plots een andere koper: Oracle, wel uit dezelfde hoek: Software neemt Hardware over. Dat laat duidelijk zien hoe de verhoudingen liggen. Software neemt meer en meer een belangrijk deel in in ons productieve leven.

Volgens topman Larry Ellison van Oracle aaste het bedrijf vooral op de succesvolle programmeertaal Java en het besturingssysteem Solaris van Sun MicroSystems. De winstmarge van Sun kan onder leiding van Oracle flink opgekrikt worden, zo verwacht de bestuursvoorzitter.

Oracle is na Microsoft wereldwijd de grootste producent van software…Oracle staat verder vooral bekend om de kooplust van de flamboyante oprichter Ellison. De afgelopen vier jaar gaf hij ongeveer $35 mrd uit aan overnames, waaronder de vijandelijke koop van het bedrijf PeopleSoft in 2004.
…Analisten twijfelden al jaren aan een zelfstandige toekomst voor Sun MicroSystems. Het kampt al enige tijd met stagnerende omzetten en is marginaal winstgevend. Sun werd groot door de computerservers te leveren waar het internet op draait.

Vreemd terrein?
Een kritische noot van enkele marktvorsers is dat Oracle zich met de hardwaredivisie van Sun wel op vreemd terrein begeeft. Een terrein waar spelers als Dell en Hewlett & Packard tot nu toe oppermachtig zijn gebleken.

Wat onduidelijk blijft is waarom IBM heeft afgehaakt. Was het een schijnbeweging. Een bod doen is een proces dat veel geld kost.
Zojuist schrijft Wall Street Journal: (IBM) on Monday said first-quarter net income fell 1% as currency fluctuations and weaker technology spending dragged earnings lower around the world... Is dat de reden van het afbreken van de onderhandelingen met Sun?

Wat daarnaast duidelijk is, is dat IT weer begint op te leven. De Nasdaq beurs herstelt eerder en beter dan de overige beurzen en er zijn de laatste tijd – behalve in de farmaceutische industrie, die in de problemen zit – nauwelijks overnames geweest.

http://www.fd.nl/artikel/11444903/oracle-neemt-sun-microsystems

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?