Heeft u nog warme gevoelens bij de Euro?

Met de slogan ’Wij gaan voor Nederland’ wordt Barry Madlener lijsttrekker voor de Partij voor de Vrijheid (PVV) bij de Europese verkiezingen (trouw).

Europa staat verder onder druk. Als het succes van de PVV in Nederland toeneemt, is het logisch dat ze ook in Europa verder aan invloed krijgen en net als in andere landen geldt nu bij de crisis; eigen land eerst:

De PVV vindt Europa maar op één punt geslaagd: economische samenwerking. Dat is wat hen betreft ook het enige waar de EU zich mee bezig moet houden, met de interne markt en de euro. Madlener: „Ik heb geen warme gevoelens bij de euro, maar het is een stap te ver om terug te gaan naar de gulden. Dat zou Nederlandse bedrijven schaden.”

Geen warme gevoelens bij de Euro. Maar is dat nu wel zo? Bij de introductie van de Euro waarschuwde men al: een monetaire unie, een gezamenlijke munt en politieke eenwording zijn twee verschillende zaken. Een munt kan geen politieke samenwerking afdwingen.
Maar de gezamenlijke munt, kan wel de basis zijn voor de uitbouw van een gezamenlijke cultuur. Ondanks de grote verschillen tussen de lidstaten (PVV: “Stoppen met het langdurig financieel steunen van landen als Griekenland”) zorgt die munt toch voor een culturele link. Zijn de verschillen in de Verenigde Staten onderling soms niet even groot. Staten als Californië zijn bijna failliet en er is een eeuwige rivaliteit tussen de westkust en de oostkust. In een eeuw tijd – sinds “The Great Gatsby” er nog maar eens op na – zal er niet zoveel veranderd zijn.
In België gaat het ook om het financieel steunen: destijds ging de netto steun van Wallonië naar Vlaanderen (ten tijden van de staalontwikkeling) en nu gaat de netto-steun van Vlaanderen naar Wallonië. Voldoende reden voor een splitsing?

De euro doet het internationaal gewoon goed en dat is iets om trots op te zijn. Die eenvoudige munt waar het allemaal mee begonnen is zou wel eens (cultureel) een grotere rol kunnen spelen dan menig een denkt.

PS.
De volkskrant kopt met: PVV: 'Nederland betaalt voor Poolse wegen.' In het artikel staat verder geen detail. Ach… Het zou me niet verbazen als van de vele Nederlanderse Autorijders die ik hier in Zuid Spanje tegenkom, ook menig PVV-stemmer zijn. Ter herinnering: ook de Spaanse wegen zijn met Europees Geld bekostigd. Maar de Nederlanders maken er voorlopig nog genoeg gebruik van. Want het was altijd zo goedkoop hier in Zuid Spanje. Misschien wordt Polen wel een goed alternatief.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?