Pavlovreactie op Beurzen door Varkensgriep

Op de beurs van Parijs verloor Air France-KLM, Europa's grootste luchtvaartgroep, omstreeks 9.30 uur 7,50 pct tot 8,31 euro. De hotelgroep Accor noteerde 5,54 pct lager op 30,84 euro terwijl de algemene index (CAC40) slechts 1,51 pct terugplooide. "Een gevolg van de varkensgriep", aldus Xavier de Villepion, trader bij Global Equities. Een dergelijke marktbeweging is klassiek in deze gevallen. "De eerste fondsen die geraakt worden, zijn aandelen in verband met het luchtverkeer en de vrije tijd." (HLN)


Wie interesseert zich nu voor de beurs als er een dergelijk grote epidemie dreigt, zou men zich af kunnen vragen. Is de beurs en de effectenwereld niet een speeltje van de kapitalisten en hebben gewone mensen daar niets te zoeken?
Toch is de beurs een afspiegeling van de werkelijke economie en die staat weer in nauwe relatie met de maatschappij en de verschillende culturen.

Zo is er een wisselwerking opgetreden door de financiële crisis om het normen-en-waarden debat. De bonuscultuur kreeg aandacht, enzovoorts.

Nu is de vraag of de varkensgriep ook niet een soort systeemcrisis is. Want waardoor komt deze griep. Hoe komt salmonella tot stand en andere infecties en virussen?

En wat is het effect van deze griep op de reislustigheid van mensen. Dat de aandelen van de vliegmaatschappijen dalen is meer dan een pavlov- reactie. De globaliseringtrend waarin reizen en transport zonder (rust) pauze toeneemt, komt door de culturele verandering. Men ging meer reizen en men nam meer risico.

Niet alleen door de financiële crisis is men tijdelijk behoudender geworden, nu lijkt de Mexicaanse griep daar nog meer invloed op uit te oefenen. Men wordt opnieuw angstig. Niet voor het instorten van het vermogen, maar voor de gezondheid. Iets wat zeker in de rijken landen geen kwestie was. De controle-instituten werkten goed, de tracking-and-tracing systemen garanderen een bepaalde veiligheid in de voedselketen, maar nu kraakt dat ideaalbeeld ook.

Bij de financiële crisis is een van de effecten geweest dat men meer oog ging hebben voor de “natuur.” De menselijke natuur in de zin van wat mensen echt zijn en niet wat ze dachten dat ze waren omdat ze (tijdelijk) veel vermogen hadden opgebouwd. Schijnrijkdom. Veel mensen staan weer met de voeten op de grond. Dichter bij de werkelijkheid.

In de parallel met een mogelijke “voedselcrisis” of hoe dit virus dan ook het beste gecatalogiseerd kan worden, is natuurlijk wel dat het hier ook gaat om een systeem crisis. Nieuwe methoden van voedselvoorziening, biotechnologie, of welke ontwikkeling dan ook verantwoordelijk is voor het virus, het feit blijft dat de complexiteit van dit systeem de menselijke natuur te boven dreigt te gaan. Complexiteit in de cultuur en het onbeheersbaar zijn daarvan.

Met dezelfde pavlovreactie. Mensen worden bang en gaan zich afvragen hoe het virus kon ontstaan en of we niet wat voorzichtiger moeten zijn… op welk (gezondheids)vlak dan ook.

Op de beurs is dit in ieder geval zichtbaar. Statistisch gezien is er nauwelijks iets aan de hand. Maar dat is voldoende om paniek te laten ontstaan. Net als bij de financiële systemen.

Door de economische crisis heerst nu het lemma: eigen volk eerst en protectionisme. Angst voor verspreiding van de varkensgriep roept waarschijnlijk dezelfde reactie op: meer protectionisme…

--
update 5 april 2020. In oktober van dat jaar 2009 spreekt men officieel van een epidemie:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?