Maakt Facebook-, Twittercultuur immoreel?

“Twitter is snel, anoniem en onbetrouwbaar,” schrijft NRC: Het oproer in Moldavië heet nu al de Twitterrevolutie. Oproepen tot protest, zelfs vanuit Nederland, werden verspreid op sociale netwerksites. Tot onvrede van de oppositieleider…
Dan vraagt de verslaggever of “Kent Maroti” de organisatoren achter de demonstratie kent en of hij weet wiens boodschappen hij vertaalt? Het antwoord is dan NEE.

Knack geeft verslag van een recent onderzoek van de Universiteit van Zuid-Carolina over de nieuwe media:
Constante sociale interactie en een voortdurende nieuwsstroom maken mensen immoreel. “Vooral jongere kinderen worden het slachtoffer.”
Het gevaar van Twitter, Facebook en andere snelle media, is dat mensen onverschillig “zullen” reageren op het menselijk lijden.

Het “zullen” geeft aan dat het onderzoek normatief is opgesteld…

Omdat de media steeds sneller en meer nieuws verspreiden, krijgen mensen geen tijd meer om na te denken over wat er gebeurt. Vooral kinderen zijn hier heel kwetsbaar voor, omdat hun hersenen zich nog steeds ontwikkelen.

Invloed op “medeleven:”
Uit het onderzoek blijkt dat mensen in enkele seconden tekenen van lichamelijke pijn kunnen ontdekken bij elkaar. Maar bij gevoelens die noodzakelijk zijn om ons moreel denken te ontwikkelen, zoals medeleven en bewondering, duurt dit langer.
Onze moraal kan de stroom van informatie niet meer bijhouden, waardoor het steeds moeilijker is om nog stil te staan bij iets en erover na te denken. Zo kunnen sociale netwerken op het Internet en steeds up-to-date nieuwsfeiten mensen immoreel maken.

Invloed op vriendschap?
Wetenschappers vrezen dat jongeren die verslaafd zijn aan Facebook of Twitter, zichzelf daarmee kunnen schaden. Ze spreken minder af met hun vrienden, lezen geen boeken,... terwijl dit net de traditionele manier is om de morele gedachten te ontwikkelen.

http://www.knack.be/nieuws/technologie/snelle-media-maken-je-immoreel/site72-section27-article32137.html

Met dit soort onderzoeken is het als met onderzoeken naar het effect van sigaretten; het is belangrijk te weten uit welk kamp de onderzoeker komt.

Toch sluit het onderzoek aan bij wat men intuïtief kan aanvoelen, het voorbeeld van Moldavië is sprekend. Is dit de betrokkenheid waar de wereld op zit te wachten of loopt men nu nog harder achter de massa aan dan eerst, en weet men helemaal niet meer waarom.

Ook aardig om – in dat perspectief – te zien hoe twitter en Facebook de wereld van beleggen gaan beïnvloeden. Nog grotere en sterkere hypes (Hyves) die nog sneller ten einde komen? Wie zal het zeggen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?