Nederlandse Coaches In het Buitenland: Resultaten

De Telegraaf schrijft:
Een driekoppige delegatie van de Belgische voetbalbond heeft Louis van Gaal woensdag gepolst voor de functie van bondscoach. Voorzitter De Keersmaecker, Phillip Collin en Herman Wijnans van de technische commissie spraken met de AZ-trainer…

Knack schrijft:Louis Van Gaal, de Nederlandse trainer van AZ Alkmaar, is topkandidaat om het roer bij de Rode Duivels over te nemen. Een delegatie van de Belgische voetbalbond (KBVB), onder leiding van bondsvoorzitter François De Keersmaecker, sprak woensdagavond met….

Noch op Knack, noch op demorgen.be komen er reacties van bezoekers over dit onderwerp.
Op de Telegraaf echter zijn er binnen twee uur 46 reacties. Sommigen positief, maar de meeste waarschuwend:
“Advies van een Nederlander in België: Louis, doe het niet. Dit is één groot voorgeborchte; iedereen maakt ruzie met iedereen…”
“Nederlandse trainers zitten écht overal,” schrijft Het Laatste Nieuws op woensdag. In het artikel geeft de Belgische krant een overzicht van de verspreiding van de Nederlandse coaches. Een vooruitziende blik was dat, blijkbaar was toen al bekend dat Van Gaal gevraagd zou worden.
“Resultaattrainers… Omdat bijna alle Nederlandse trainers garant staan voor resultaten.”

Of dat in België gaat werken is dus nog maar de vraag. Als ik de zaak zo inschat dat speelt er nog al wat. 

De trainer die niet genoemd werd is Ronald Koeman die in Valencia de mist inging … Voornamelijk (m.i.) omdat hij het politieke spel niet meester was. Zijn verblijf was van korte duur. Hoe zit dat in België?

... (25 april)...

Het laatste voorbeeld (Koeman) is wel een uitzondering.

Historie:
Net als bedrijven hebben landen te maken met een imago. Nederland is een handelsland en exporteur van voetbal; zowel coaches als spelers.
Frank Rijkaard is een voorbeeld van een coach die (succesvol) op topniveau heeft meegedaan, dat is toch niet helemaal te vergelijken met een situatie (niveau en resultaat) van Dick Advocaat in FC Zenit. Andere succesvolle voorbeelden zijn op bondscoachniveau (Guus Hiddink) maar wel voor landen waar voetbal nog niet de traditie heeft als in Nederland (Korea, Australië en in mindere mate … Rusland)

Legacy.
De legacy, hoe het allemaal begonnen is, is natuurlijk te danken aan Johan Cruyff, eerst succesvol speler, en later coach. Dat is te merken wat die (legacy) leidt tot opvolging, zoals eerder genoemde Rijkaard in Barcelona.

Veranderingen...
De vraag - voor de (export van) Nederlandse coaches in (naar) het buitenland - is in hoeverre deze trend doorzet? Wat verandert er op voetbal gebied en hoe spelen "de Nederlandse coaches" daar op in.

Qua België (Van Gaal):
Hier speelt natuurlijk het gezegde dat "wat van ver komt goed (exotisch) is," wat vaak een reden is voor het aantrekken van coaches. Het Nederlandse coach imago is sterk in landen als Rusland, Korea en Australië, maar hoe kijkt men daar naar toe vanuit België? En inderdaad de politiek. De stijlverschillen tussen Nederland en België zijn vrij groot. Hoe gaat een trainer daar mee om. Hoe handig moet je zijn?

Politiek wordt m.i. steeds meer een factor in topsport en dus in voetbal.

Overigens, 13 mei:
AMSTERDAM - De Belgische voetbalbond (KBVB) heeft een principeakkoord bereikt met Dick Advocaat om de nieuwe bondscoach van de Rode Duivels te worden. De Hagenaar had in Sint Petersburg voor de tweede keer een onderhoud met de Belgische bond.

--
29 december 2015. Maar ook hier of juist hier, speelt cultuur natuurlijk wel altijd een rol. NL levert coaches aan het buitenland, en zal dat blijven doen als exporteerder. Maar de resultaten uit het verleden blijven tellen. Qua cultuur, hoorde ik vandaag iemand zeggen op BNR, over Van Gaal (Manchester United) dat hij gaat voor balbezit en dat gaat tegen de cultuur in van Manchester U. die altijd aanvallend voetballen.
Van Gaal komt nu met saai voetbal en weet ook niet te overtuigen. In hoeverre is er sprake van een "spelersopstand"?
-- 23 mei 2016, v Gaal ontslagen bij MU, Mourinho volgt hem op. Dit was al enige tijd in de wandelgangen bekend... (nrc)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?