Koninginnedag in Spanje

Voor Nederlanders in het buitenland is Koninginnedag een manier om een band te houden met de Nederlandse cultuur. Maar zo eenvoudig is dat niet.

De mogelijkheden op die dag zijn beperkt omdat het Spaanse leven doorgaan. Het grootste verschil is natuurlijk dat er hier – en in andere landen – geen feestdag is. Net zoals tweede paasdag of tweede kerstdag hier niet gevierd worden. Dat betekent dat het geen bijzondere dag is. Mijn zoon zou niet beter weten dat er niets aan de hand is. En van een verjaardag van een Nederlandse koningin vermoed hij natuurlijk helemaal niets.

Voor diegenen die in Madrid wonen is een bezoek aan het open huis van de Ambassadeur een ideale mogelijkheid om te netwerken. Maar er zijn ook diverse andere manieren om de dag te vieren, waaronder andere netwerk bijeenkomsten. In stilte kan je dan nog denken aan speciale kleding. Een oranje shirt voor de kinderen, maar op school zal een dergelijke actie niet gedeeld kunnen worden, maar eerder vragen oproepen. “Wat is dat voor vreemds bij die Nederlander…”

Hiermee worden de verschillen tussen de “echte” Nederlandse cultuur en die van de Nederlanders in het buitenland snel duidelijk. Als je niet in een Nederlandssprekende gemeenschap leeft, pas je je automatisch aan aan de in het buitenland heersende cultuur.

Wat dat aangaat is een voetbalwedstrijd waar Nederland speelt veel meer een cultuurbinder. Je (ik spreek voor mezelf) leeft dan echt mee met de “Nederlandse” ploeg, en dat terwijl het niet eens een vrije dag oplevert.

Daar blijkt maar weer uit dat Cultuur hoeft soms niets te kosten, om toch effect te kunnen bieden...


---
In de Volkskrant lees ik dat allochtonen - "weer" naast de lintjes grijpen. Dat is vreemd. De Oranje lintjes zijn juist een mooi hulpmiddel ter stimulering van de integratie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?