Geen draagvlak (meer) voor Imam

Voor de tweede keer in korte tijd is commotie ontstaan over een boek dat moslims een handleiding biedt hoe hun vrouwen te slaan. Eind juli veroorzaakte imam Mohamad Kemal van het Spaanse Fuengirola opschudding met het advies de echtgenote op handen of voeten te slaan en daarbij een niet al te dikke stok te gebruiken. Dit keer is een gepensioneerde Turkse geestelijke, Kemal Guran, de deskundige. Niet te hard en niet in het gezicht, is zijn advies… (Imam biedt handleiding om vrouw te slaan. Volkskrant 20 januari 2009)

Het incident met de Imam in het Spaanse Fuengirola zorgde voor heel wat commotie, maar zorgde vooral dat de acceptatie van Moslims een grote deuk opliep. Er was sinds het incident weer volop argwaan en de weerstand nam toe. Waar een geestelijk Leider al niet verantwoordelijk voor kan zijn.
Niet dat in de christelijke wereld incidenten uitblijven, maar die hebben toch meestal een andere zwaarte, zoals de Paus die een bisschop rehabiteert die de holocaust stelselmatig ontkent.

Nu is er in Breda een Imam die (alweer) moet vertrekken. Omroepbrabant.nl schrijft:
BREDA - Staatssecretaris De Vries van Defensie gaat afscheid nemen van de Bredase Imam Ali Eddaoui. Dat is de conclusie van het spoeddebat in de Kamer woensdag.
Een meerderheid in de Kamer met niet alleen de oppositie maar ook het CDA wil de Imam niet aan het werk zien als geestelijk verzorger bij Defensie. Hij kwam in opspraak nadat hij in colums premier Balkenende hypocriet noemde en nog geen deurmat waardig. Ook veegde hij de vloer aan met het leger en met vrouwen. Volgens de staatssecretaris zorgt de publieke discussie over de Imam er voor dat er geen draagvlak voor hem is.

Draagvlak is daarbij het kernwoord, vooral bij veranderen. Zowel in de positieve als in de negatieve zin. Draagvlak creëren is een politiek concept dat in het bedrijfsleven ook gebruik wordt.

De tijdgeest is duidelijk aan het veranderen. Men accepteert geen extreem gedrag van religieuze leiders, niet van de Paus, maar zeker niet van Imams.

14 april schrijft het Parool:
AMSTERDAM - Een groep geestelijk verzorgers en politici, onder wie de Amsterdamse stadsdeelbestuurders Fatima Elatik (Zeeburg) en Fouad Sidali (Bos en Lommer) hebben een steuncomité opgericht voor 'legerimam' Ali Eddaoudi....Zij hekelen de dubbele moraal van met name de VVD en PVV die opkomen voor de vrijheid van meningsuiting, maar niet willen dat Eddaoudi wordt benoemd tot geestelijk verzorger in het leger vanwege zijn kritische uitlatingen.

Kritisch of Menslasterend?
Eddaoudi schreef de afgelopen jaren columns waarin hij premier Balkenende een hypocriet noemde en 'nog geen deurmat waardig'. Ook schreef hij dat er van een broederschap tussen moslims en christenen geen sprake kan zijn en dat de Nederlandse missie in Afghanistan bedoeld is om de Afghanen in eigen land te terroriseren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?