Verandert Panda de antivirussoftware?

AD schrijft dat het ... Antivirusbedrijf Panda gaat computervirussen totaal anders aanpakken. Gratis en via een online verbinding, in plaats van betaald en via een relatief zwaar pakket op de pc.

… Het malware detectie- en analyselaboratorium van het Spaanse bedrijf Panda Security, gespecialiseerd in anti-virustechnologie, meldt een onderschepping van ruim tienduizenden schadelijke programmas als spyware en virussen per dag.

… een groei van ca. 15 miljoen malware … naar 24 miljoen. 

Ook de aard van de malware is veranderd, zegt Luis Corrons, technisch directeur van PandaLabs, het malware detectie- en analyselaboratorium van Panda Security. Voorheen waren het vooral spyware, die het surfgedrag van de computergebruiker registreerde. Nu hebben de hackers het vooral op geld gemunt. Ze gebruiken hiervoor zogenaamde Trojaanse paarden. Volgens Corrons zijn Trojaanse paarden goed voor 73 procent van de nieuwe malware-gevallen in het eerste kwartaal van dit jaar.

Deze malware installeert zich ongezien op de computer en onderschept inlogcodes en wachtwoorden…

Een voorbeeld hiervan is de beruchte computerworm Conficker die in oktober vorig jaar actief werd. Deze worm schakelt het beveiligingssysteem van Windows uit (MS biedt 250.000 dollar beloning … voor informatie over de makers).

De eerste indruk is: slim bedacht. Allereerst de Thin Client in plaats van de zware software nu op de PC die ook direct begint te stampen bij het opstarten waardoor de PC nauwelijks tijd en energie voor andere taken overheeft.
De logistieke wijziging om meer centraal te beheren lijkt ook logisch en alleen het meest noodzakelijke decentraal te doen. Gratis?
Het roept ook nog wel wat vragen op, oa. hoe wordt dan het nieuwe business model?

Wat u als achteloze lezer ook niet mag vergeten is in hoeverre de informatie van de virusbestrijder volledig objectief is. Kan het ook zijn dat een dergelijk bericht over de spectaculaire groei - in een tijd(geest) van de Mexicaanse griep - mensen aanzet om eerder een antivirusprogramma aan te schaffen. Mag niet uitgesloten worden.

De informatie in de Telegraaf - over het zelfde onderwerp, hetzelfde bedrijf - is duidelijk anders:
- Panda Security introduceert een nieuwe manier van computerbeveiliging. De nieuwe gratis Panda Cloud Antivirus software bevindt zich niet op de lokale computer, maar in the cloud. Hierdoor kan de software gebruik maken van kennis en informatie van alle Panda gebruikers. Het beveiligingsbedrijf spreekt zelf van miljoenen gebruikers.
Op de computer van gebruikers bevindt zich alleen een thin-client agent. Volgens Panda heeft het programma daardoor 50 procent minder impact op het systeem dan traditionele virusscanners.
Malware wordt, in the cloud, via een serverarchitectuur, gescand en geblokkeerd. Zodra de gebruiker verbinding maakt met het internet vergelijkt Panda Cloud Antivirus de (mogelijke) malwarebedreigingen op de computer met de malware in de cloud. Hierbij worden ook nieuwe, onbekende virussen gedetecteerd.
Het programma maakt gebruik van Collective Intelligence, Panda's cloud computing-technologie. Deze technologie gebruikt de kennis en informatie uit het wereldwijde netwerk van Panda-gebruikers, zodat automatisch en in real-time nieuwe malware is te identificeren. Elke desktop fungeert hierbij als sensor zodat Collective Intelligence nieuwe malware real-time kan ontdekken en classificeren. Dit proces gebeurt in minder dan zes minuten. Dagelijks worden volgens Panda 50.000 nieuwe malware samples op deze manier geanalyseerd.
In ruil voor het gebruik van de collectieve kennis van gebruikers zal Panda Cloud Antivirus, ook na de testfase, gratis worden aangeboden.
Het programma neemt ongeveer 50 MB aan ruimte op de harde schijf in en gebruikt gemiddeld 17 MB aan RAM geheugen. Consumenten kunnen de software gratis downloaden...


---
Wel ik wilde wel zien hoe dit werkt en de eerste indruk is dat het heel wat aan performance inneemt. Hoeveel precies is (nog) moeilijk te zeggen...

-- nov 2023, het bedrijf bestaat nog steeds (foto).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?