Het grootste bordeel van Europa

De rituelen rond dood, sex en geboorte vertellen veel over een land. 1 November was het Allerheiligen en wanneer je dan in Spanje langs een begraafplaats rijdt merk je hoe belangrijk het is om eer te betuigen aan overledenen. Ieder land heeft zo zijn eigenheden. De Amsterdamse Wallen zijn wereldberoemd, maar toch blijkt in Spanje het grootste bordeel van Europa rijk te zijn. Ook hier geldt de marketingwijsheid: locatie, locatie en locatie: het betreffende bordeel ligt op de grens van Spanje en Frankrijk.

Spanjaarden zijn in Europa de grootste hoerenlopers. 39 procent van de mannen heeft wel eens betaald voor seks, blijkt uit onderzoek van Apramp, de Spaanse associatie voor re-integratie van prostituees. De afstand tot de nummer twee, Zwitserland (19 procent) en Nederland (14 procent), is groot. Een deel van de verklaring ligt in het feit dat de machtspositie van de man in Spanje nog altijd onaangetast is.
Maar misschien ligt het meer aan het feit dat in Spanje prostitutie legaal is en er geen taboe rust op betaalde seks, ook niet vanuit de kerk. De tolerantie is bijzonder in een land waar 90 procent van de bevolking zichzelf katholiek noemt.
De kerk ziet prostitutie echter vooral als een onvermijdelijk kwaad, stelt historicus Jean Louis Guereña, schrijver van Prostitutie in het moderne Spanje. "Niet als een bedreiging voor het gezin. Vandaar dat ze zich niet openlijk verzetten. Er zijn maar weinig mannen die hun vrouw verlaten voor een prostituee."
Klanten Spanje telt ongeveer 300.000 prostituees. Een groot deel komt uit het voormalige Oostblok of Zuid- Amerika. Hun klanten worden wel steeds jonger, blijkt uit het onderzoek. De getrouwde veertiger is ingehaald door twintigers en dertigers, die bordelen bezoeken om te borrelen, als onderdeel van een avond stappen, of om een verjaardag te vieren.
"Niet altijd om seks te hebben", vertelt de 35-jarige ambtenaar Ruben. "We gaan omdat ze tot laat open zijn. Het is er gezellig, en als je wilt kun je eindigen in bed met een vrouw." (Pauline Blom, BN De Stem)

In Noord Spanje in Jonquera, Girona, staat sinds een jaar het grootste bordeel van Spanje; 2700 m2, er werken 150 prostituees en heeft 80 kamer. De strategische ligging vlak bij de grens met Frankrijk is mede bepalend voor het succes.
In de krant El País vertelt historicus Jesús Puentes dat protestanten een andere persoonlijke ethiek hebben die geleid heeft tot het zoeken bescherming voor de gehele maatschappij en niet enkel voor de familie zoals in Spanje; een prostituee is geen bedreiging voor het gezin (zoals Guereña meldt), zoals een minnaar dat wel is. De Italiaanse Sociologe Licia Brussa die in Nederland woonachtig is - en dus bekend met het fenomeen in Amsterdam - meent dat de "tolerantie" t.o.v. prostitutie in Spanje meer te maken heeft met de autoriteiten ... en dat de dubbele katholieke moraal heeft bijgedragen aan een werkelijkheid waarin prostitutie een vorm is van onmiddellijk genot. De kerk vindt het geen probleem; "het is de oudste activiteit ter wereld en dat kunnen we niet tegengaan."

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?