Geel

Arie Boomsma is veel in het nieuws en vandaag (de dag) nog meer na het verschijnen van zijn roman "De Relishow." De kleur geel valt me daarbij op. In de religieuze wereld wordt vaak paars gebruikt.
Op wikipedia lees ik over de kleur geel:
Gebruik en gevoelswaarde Geel is een zonnige en vrolijke kleur, als hij tenminste enigszins warm is gekleurd en wat naar het oranje neigt. Het felle koude knalgeel hierboven is echter eerder de kleur van de haat. De negatieve bijklank van geel komt ook voor in de zegswijze: zich groen en geel ergeren. Veel bloemen die in de lage landen in het wild voorkomen zijn geel. Waarschijnlijk komt dit doordat bijen een voorkeur hebben voor deze kleur, en er graag op af komen. Dit geeft gele bloemen een evolutionair voordeel boven anders gekleurde bloemen. In veel landen staat geel symbool voor het Paasfeest, eeuwenlang het Christelijk hoogfeest, met o.a. de gele pauselijke vlaggen. De associatie met gele kuikens is eerder toevallig. ... De combinatie geel met zwart staat voor gevaar. Deze combinatie komt zelfs in de natuur voor, bijvoorbeeld de bij en de wesp. Ook sommige gifslangen bezitten deze kleurcombinatie. ... Geel wordt als kleur in bijvoorbeeld de heraldiek aangeduid met goud. Goud is ook een liturgische kleur die op elk uitbundig gevierd feest gebruikt mag worden in plaats van wit. ... Geel is de officiĆ«le kleur van Vaticaanstad.

Goethe stelt in zijn kleurenleer dat zuiver geel een warme en behaaglijke indruk maakt.

Marketingkleuren (website) zegt over Geel:
...  is de kleur die licht geeft in ons leven. Niet alleen de zon doet de natuur ontwaken en groeien, maar ook het licht wat kunstmatig wordt opgewekt zorgt voor kracht en energie daar waar het aanwezig is. Door de kracht van geel is het een positieve en optimistische kleur. Merkvoorbeeld - Zwitsal Zwitsal is waarschijnlijk het beste merkvoorbeeld dat gegeven kan worden bij de gele kleur. Deze babyverzorgingslijn gebruikt voor al haar producten de vrolijk gele lachende baby. De afbeelding van de baby staat duidelijk voor de doelgroep van het merk; de kleur is ook niet voor niets gekozen. De gele kleur doet consumenten vaak onbewust associĆ«ren met opgroeiende baby's. Maar ook is het bijvoorbeeld de kleur van Bob de Bouwer.

Voor een persoonlijkheidstest worden de kleuren geel gebruikt voor: Creativiteit en inventiviteit. De Bono (petten-methode) gebruikt geel als tegenhanger voor zwart en staat daarbij model voor positief denken.

In de volkssymboliek wordt helgeel met afgunst en jaloezie in verband gebracht. Geel van nijd. Vermoedelijk voortgebracht door de klassieke / antieke leer van de lichaamssappen waarbij de gele gal aan het cholerische temperament wordt gerelateerd (Bron: Symbolen, spectrum).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?