Europa moeheid

ie nu nog voorstander van de Euro is, zoals ik, loopt het risico om voor gek uitgemaakt te worden. Euro- en Europa-tegenstanders zijn geen opportunisten meer... 


Het is nu de grote vraag of deze moeheid - net als bij metaal dat onder teveel buiging breekbaar wordt - ook echt tot scheuring gaat leiden. Ik denk persoonlijk dat er een technische oplossing komt en op een niet-democratische manier Europese centralisatie gaat brengen. Dus Eurobonds, maar er zal ook een slachtoffer moeten komen - Griekenland* - als signaal naar andere zwakkere broeders.

Er zijn maar weinig berichten als deze:
Ondanks de dalende beurskoersen van de afgelopen maanden heeft Kemna nog altijd vertrouwen in aandelen. „Bedrijven hebben hun zaken op orde, ze worden alleen bedreigd omdat dat voor anderen niet geldt.” Het is volgens haar dan ook van groot belang dat de schuldencrisis wordt opgelost. „We kunnen het ons niet veroorloven om de euro niet te laten slagen. Nederland is een kleine speler en heeft geen keuze, we zouden compleet worden weggevaagd als we niet vasthouden aan de euro.” (Angelien Kemna)

Ook Bolkestein is voor opsplitsing van de euro. Volgens de VVD-prominent is er met de euro iets geconstrueerd dat niet werkt. ''De euro heeft twee geboortedefecten. Het eerste defect is dat er geen centraal punt is dat goed gedrag bij lidstaten afdwingt. Het tweede defect: de euro moet twee groepen landen bedienden die verschillende culturen hebben.'' ... De Nederlanders, Duitsers en Finnen geloven ... in discipline en regels, terwijl de mediterrane groep gelooft in politieke oplossingen voor economische problemen. (Nu.nl)
Doet me denken aan intellectuelen geloven ook. Maar echte feiten ontbreken en er zit weinig zuiverheid in het betoog van de politicus...

-- En dan opeens weer (28 november) zo'n bericht: Duitse topeconoom: ECB kan eigen gang gaan De Duitse topeconoom Peter Bofinger, die een belangrijke adviseur is van de Duitse regering, vindt dat de Europese Centrale Bank (ECB) ook zonder goedkeuring van Duitsland kan optreden als laatste redmiddel voor noodleningen aan zwakke eurolanden. Bovendien kan Europa op een ramp afkoersen als er geen eurobonds komen, aldus de topeconoom. „De ECB heeft van geen enkele overheid goedkeuring nodig. Er is geen rationaal debat in Duitsland. De Duitsers zijn gewoon bang. Het Duitse debat is schadelijk voor de euro” (DFT)

--
Opvattingen over cultuur heeft alles te maken met de ontwikkeling van de economie in de maatschappij. Ongeveer twee-en-half jaar geleden stond de uitbreiding van de EU met Turkije op de agenda van de Europeaan. Op dit moment staat op de agenda van de Europese politici of Griekenland niet uit de Euro moet gezet worden. Hoe snel kan het gaan? En dan te weten dat een recent bericht stelt dat Turkije zich met een groei van 8,8% ontsnapt aan de wereldwijde groeivertraging.


  Een van de meest vooraanstaande economen van Duitsland vindt dat Griekenland niet langer te handhaven is in de eurozone. ,,De reddingspakketten lopen uit de pas met wat gezonde landen kunnen dragen op hun eigen begrotingen'', zei professor Hans Werner Sinn, directeur van de Duitse economische topinstituten IFO en CES, maandag. Minister van Economische Zaken Philipp Rösler (FDP) sprak zich eveneens uit over een mogelijk scenario om Griekenland failliet te laten gaan. ,,Geen enkele optie mag op dit moment worden uitgesloten.'' Sinn is sinds lange tijd lid van de raadgevende commissie van het ministerie van Economische Zaken. Hij was maandag te gast op een besloten bijeenkomst met buitenlandse journalisten in Duitsland. (DFT)

--
Maar hoe staat het nu met de EU anno 2015? Langzaam valt de EU uit elkaar en de burgers vinden het OK, schrijft Trouw.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa