Puur Duitse staatsobligaties. Iemand?

Opbrengst Duitse obligatielening valt tegen, schrijft de Telegraaf.
Politici van de Duitse regeringspartij CDU/CSU reageerden rustig op de uitslag van de veiling. ,,Dit is geen drama'', stelde Bondsdaglid Norbert Barthle. ,,Doordat de rente die werd geboden ongeveer gelijk is aan de inflatie zit er geen winst in voor investeerders.''

Obligaties zijn gegeven de hoeveelheid complexe financiële producten redelijk simpel; Een obligatielening die uitgegeven wordt door een bedrijf of de staat en verplicht (meestal) tot het betalen van rente. In Duitsland was dat met bovenstaand voorbeeld 1,98% per jaar, gedurende 10 jaar. Wanneer de inflatieverwachtingen en de rente in de markt oploopt zal men voor de oorspronkelijk koers van de obligatie (100%) minder willen betalen, omdat elders een hogere rente geldt. De koers van de obligaties dalen en netto ontvangt de nieuwe koper jaarlijks een hogere rente.
Maar dit verhaal gaat natuurlijk maar op totdat de rente 0% is. Een lagere rente kan niet. Zou de lening een rente bieden van 0,4% dan is er maar een beperkte koerswinst op de obligaties mogelijk. Het verlies kan natuurlijk gigantisch zijn, wanneer een op 0,4% rente uitgegeven "Bund" plotseling geconfronteerd wordt met een marktrente die 5% wordt.

Nu is met 2% rente dat risico behoorlijk aan het toenemen: heel veel dalen kan niet, terwijl een hogere rente zeer reëel wordt gezien door de markt; dan wel door inflatieverwachtingen, dan wel door een deflatiescenario waar de vlucht naar Duitse obligaties stopt en men weer wat meer in PIIGS-obligaties gaat investeren.

Beleggers in de markt zijn vaak irrationeel, maar de markt als geheel is vaak toch "niet gek." Ik denk dat veel beleggers het risico van een hogere rente in Duitsland niet uitsluiten, terwijl zij - wellicht al anticiperend op de komst van Eurobond, het kan bijna niet anders, zou impliceren dat de zuidelijke staten een lagere rente gaan tegoet zien. Een Italiaanse obligatielening met ca. 7% kan heel wat koerswinst opleveren. Tenslotte moet de winstmakende belegger in Duitse staatsobligaties wel nogsteeds een keer winstnemen.

We zullen het zien.

... Een dag later al lees ik: Duits verzet tegen eurobonds neemt af. Na één mislukte plaatsing is dat toch wel opmerkelijk. Maar weer een dag later wordt het al ontkend. Politiek ten voeten uit.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?