Connie Palmen kampt met luxe problemen

Het boek - logboek van een onbarmhartig jaar - heb ik natuurlijk niet gelezen. Over grootheden als Hans van Mierlo (of Ischa Meijer) lees ik liever een non-fictie biografie, maar zelfs daar ben ik niet aangekomen. Van Connie Palmen heb ik denk ik zoals velen (enkel) De Wetten gelezen.

Er zijn nog niet zoveel recensies, die komen misschien nog. Van de drie die ik onder ogen kwam waren er twee  negatief, een van Henk Spaan, en de ander van het NRC.

Hoe zou Connie Palmen passen in de Vorm of Vent Discussie?

Terwijl de gemiddelde lezer moet vechten om zich in deze tijd in leven te houden, schrijft Palmen uitgebreid over de dood. Niet een overlijden of verlies van de man uit de straat, maar over die van de Bekende Nederlander, net zoals zij zelf - in mindere mate - is. Toch bijzonder zo'n wereld die helemaal los staat van de werkelijkheid. Echte fictie.

--
Ik zou dan denk ik toch eerder een ander boek lezen.

Edith Ringnalda vertelde destijds vol overgave over haar relatie met Simon Vinkenoog ook bij Pauw & Witteman. Daarin kwam de vraag naar boven wat ze "Nu" zou gaan doen. Hoe zou ze geld gaan verdienen? Misschien aan kinderen uitleggen wat liefde is. "Er wordt nu wel gepraat over seksuele voorlichting, maar het woord liefde komt daarin niet voor." Edith heeft ca. 200 relaties gehad voordat ze tegen haar grote liefde opliep... "Kan je het leren om de ware te vinden? Nee, je moet geluk hebben." Over het boek - Heer en Meester - zegt ze: "nee, dat is niet onderdanigheid. Hij was een meester van de taal en een echte heer, een gentelman...

-- december 2023 over de biografie van Annet Mooij van Ischa Meijer (Annet Mooij: Alles gaat op vroeger terug. Ischa Meijer (1943-1995). Prometheus, 494 blz.):
"Biograaf Mooij laat knap – en zonder veel te oordelen – de complexiteit van Ischa Meijers grillige karakter zien. ... Legendarisch interviewer, genadeloos criticus en een man die vrienden en geliefden kon behandelen ‘als kippenpoten’. Biograaf Mooij schrijft over de zielenlittekens die Ischa Meijer lastig én groot maakten
... Het ‘vroeger’ waar alles bij Ischa op terugging is zijn jeugd en de ernstig verstoorde relatie met zijn ouders. Ze waren Joods en met hem als baby hadden ze in de Tweede Wereldoorlog de verschrikkingen van concentratiekamp Bergen-Belsen overleefd en tegen het einde van de oorlog ook nog een afgrijselijk transport in een propvolle goederenwagon door het ineenstortende Derde Rijk. Eenmaal terug in Nederland slaagden ze er niet in om Ischa, noch later zijn jongere zus en broer, geborgenheid, waardering of alleen maar een gevoel van veiligheid te bieden.
(bron: NRC)

Biografieportaal schrijft over de passage met Connie Palmen:
Toen Ischa Meijer op 14 februari 1995 overleed, was Connie Palmen zijn partner, al was hij ook toen niet monogaam. In Alles gaat op vroeger terug komt Connie Palmen er bekaaid af. Uit de relativerende toon waarin Annet Mooij over de relatie tussen Ischa Meijer en Connie Palmen schrijft, spreekt een venijn dat doet vermoeden dat er een rekening vereffend moet worden. Dat Connie Palmen in de romans I.M. en Geheel de uwe of het verhaal Home haar versie van en visie op hun relatie geeft, mag voor een biograaf geen reden zijn om die particuliere interpretatie niet bij haar onderzoek te betrekken. De opzichtigheid waarmee Annet Mooij meldt dat Ischa Meijer in de tijd dat hij met Connie Palmen was onroerend goed kocht, zonder haar daarin te kennen, maar zeker de opmerking over I.M.: ‘Ischa werd door dit boek van Connie, meer dan hij bij leven ooit geweest was’, is een stoot onder de gordel. Wederhoor was hier op zijn plaats geweest, al valt een biografie niet onder de journalistieke genres waarop dit principe van toepassing is.  
(bron: https://biografieportaal.nl/recensie/ischa-meijer-een-verweesde-biografie-door-annet-mooij/)

-- januari 2024. 
Via X: Stine Jensen @Stine__Jensen, Terechte brief van Jolande Withuis. En geweldige biografie trouwens, die ik ademloos las.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa