Made in Italy

Elk land heeft zo zijn eigenaardigheden.

De exacte formulering van Joop van den Ende bij het programma Pauw en Witteman weet ik niet, maar met woorden van gelijke strekking zei hij over Italië: "Een land dat geweldige producten maakt..."

Niet lang geleden waren de aandelen van Gucci nog genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Italië is vooral bekend als het land van design en (mode) ontwerp.  productief gezien heeft dit alles te maken met Italianen als praters: enkel door in gesprek te gaan met potentiële klanten kan je komen tot geweldige ontwerpen. Maar ook heeft het te maken met het belang van "de buitenkant", daar waar een volk als de Duitsers misschien meer om de binnenkant geven. Uiteraard is deze schets ontoereikend.

foto wikipedia
Italianen hebben niet alleen in de wereld van design hun stempel gedrukt, hele Italiaanse volksverhuizingen hebben de Zuid-Amerikaanse cultuur vorm gegeven: de Argentijnse volksaard is niet te begrijpen zonder de Italiaans-Europese (en natuurlijk ook de Spaanse) oorsprong te doorgronden. Het zingende karakter van het Argentijnse Spaans is ongetwijfeld terug te voeren op de Italiaanse invloed.

Maar wat betekent Made in Italia nu precies en hoe ver gaat dat stempel? Made in Italië betekent ook dat Berlusconi met mooie praatjes de leider wordt van een land in de hoop van het volk dat hij sturing geeft, maar uiteindelijk enkel en alleen deze positie gebruikt om zijn eigen bedrijven te besturen. Hij wordt pas ontmaskerd als het al bijna te laat is.

En hoe zit het precies met Ferrari. Waarom kan Ferrari in de Formule Eén nauwelijks meekomen op dit moment, ondanks dat het één van de beste piloten voor zich laat rijden?

Made in Italië vraagt om verder onderzoek... wordt vervolgd dus.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?