Mario Draghi

Van een president van de Europese Centrale Bank willen we natuurlijk graag meer weten. Nederland had geen kandidaat en zo opeens is er een Italiaan. Maar wat is zijn karakter? Van een Nederlandse president weet je tenminste dat hij "Nee" kan zeggen, al is het maar omdat ze daarmee Duitsland volgen.

Bij de Italiaan Mario Draghi (63), die wel 'Super Mario' (Nintendo) komt alles tezamen. Hij heeft zijn internationale sporen verdiend  [o.a. directeur bij de Wereldbank en later bij Goldman], hij is eerzuchtig en algemeen gerespecteerd. En hij heeft volgehouden tot alleen hij nog in de race was voor het presidentschap van de Europese Centrale Bank. ...Hij wist de doorslaggevende Duitsers voor zich te winnen door in interviews te zeggen dat het Duitse financiële beleid zijn voorbeeld is.
... Als vicepresident van zakenbank Goldman Sachs in Londen kreeg hij de bijnaam 'Super Mario'. In die periode adviseerde de Amerikaanse zakenbank allerlei trucs aan Griekenland om de grote tekorten te maskeren. (De Morgen)

Toen hij president werd van de Italiaanse Centrale Bank verkocht hij zijn aandelen G & S. Tevens is hij in Italië bekend door het begeleiden van de privatiseringen van de staatsbedrijven.
...
Voor de Duitsers was de mogelijke keuze voor Draghi in eerste instantie een groot probleem. De Duitse krant Bild schreef: "Mamma mia!" ... "Voor Italianen is inflatie een manier van leven, net als tomatensaus voor spaghetti." Dat was nadat de Duitsers hun eigen alternatief Alex Weber zagen vervliegen, nadat deze ontslag nam.

Als Draghi zo’n geweldenaar is, betekent zijn benoeming dus ook een groot verlies voor Italië, dat juist een strakke econoom met een Amerikaanse opleiding kan gebruiken. Voordat Griekenland Italië voorbijstreefde, was Italië jaar in jaar uit het euroland met naar verhouding de hoogste staatsschuld ...  Draghi mag nu als een halve Amerikaan of een halve Duitser worden voorgesteld, hij is ook nauw verweven met het Italiaanse bedrijfsleven, waarvoor hij veel commissariaten vervulde. De economen Sylvester Eijffinger en Edin Mujagic wijzen er op dat Draghi met zijn achtergrond de neiging zal hebben de inflatie te verwaarlozen, terwijl nou juist de enige opdracht van de president van de ECB is om die in de hand te houden. (Bron: Elsevier)

 Hij verraste menigeen door een renteverlaging (naar 1,25%) door te voeren, die unaniem gesteund werd door de overige leden van de ECB.

Prof. dr. S.C.W. (Sylvester) Eijffinger Hoogleraar Financiële Economie sprak zich ook bij de NOS uit over Draghi met de woorden: zeer intelligent (wanneer je op MIT afstudeert onder Franco Modigliani en Robert Solow moet je dat wel zijn), zéér krachtig, maar vooral ook zeer diplomatiek. Dit laatste is een eigenschap die niet onbelangrijk is in die wereld.

Uitspraken:
- ECB kan oorzaken crisis niet oplossen
- ECB steun is tijdelijk
- We stevenen af op een milde recessie aan het einde van het jaar (AD.nl 8 november 2011)

Journalist Marc Roche die voor Le Monde werkt en schrijver van het boek La Banque, How Goldman Sachs rules the world, stelt dat Draghi in contact is gekomen met GS door de privatisering van Oliemaatschappij ENI die hij begeleide.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?