Portret van Elio Di Rupo

Aan de potentiële nieuwe premier van België is op de Nederlandstalige Wikipedia 1090 woorden gewijd. Op de franstalige Wiki is er drie keer zoveel informatie over deze persoon. Er is zelfs een wikipedia-pagina in het Mestreechts over de man geschreven.
Elio Di Rupo is niet ijdel. Hij is koket, schrijft men in Humo. In hetzelfde blad staan een paar uitspraken geciteerd OVER Di Rupo.

 Philippe Delusinne «Hij is doordrongen van het belang van onderwijs. Hij gelooft heel erg in sociale emancipatie: als je maar wil en hard genoeg je best doet, dan kom je ergens. Wat ook je achtergrond is.» 
  • Robert Urbain «Eind jaren tachtig wilde hij voor de eerste keer opkomen bij de verkiezingen. Daarvoor moest hij eerst meedoen aan de polls, een gevreesde voorverkiezing die de volgorde van de lijst bepaalde. Om een goede positie te krijgen, moest je steun hebben binnen de partijcenakels. Die had hij niet, integendeel: ze hebben hem van de lijst geweerd, omdat hij zogezegd te onorthodox te werk ging. De waarheid is dat hij te sterk was geworden.» 
  • Roger Ramaekers «Hij is un aristocrat du peuple, een edelman van het volk. Gedistingeerd ook: hij heeft een hekel aan vulgariteiten, zijn afkeer voor geweld - verbaal én fysiek - is legendarisch. Hij gaat elk gevecht zo ver mogelijk uit de weg.» 
  • Steve Stevaert «Hij is een epicurist, géén bourgondiër. Hij lust graag verse pasta, eet weinig vlees. Als we samen uit eten gaan, neemt hij twee voorgerechten en geen hoofdgerecht. Ik herinner me een typerende anekdote. We zaten samen op een vergadering bij Vande Lanotte en ik had trek in een frisco - ik eet dat graag. Ik kreeg van Johan een lekkere frisco van Ola. Een paar weken later vergaderden we bij Elio. Had hij ook frisco's in huis gehaald, maar wel in een mooi doosje van Häagen-Dasz. Ik wist niet eens dat het bestond (lacht).»
Een goedkope grap is natuurlijk snel gemaakt over Di Rupo in het huidige tijdsbeeld: "Italiaanse toestanden in België." Bij Pauw en Witteman zei Kasper van Kooten - in een stemming die vooral door Pauw nogal negatief aangedikt werd over onze Zuiderburen - "Volgens mij lopen ze daar voor in België: extrovert, trots, homofiel en allochtoon die zich opgewerkt heeft. En dan premier worden." Zo (de woorden zijn niet letterlijk) is het maar net!



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?