Waterschapshuis niet waterdicht

Je hoort steeds meer discussies over de tegenstellingen tussen Noord- en Zuid-Europa waar het Noorden volgens Bolkestein en andere "slimme" jongens het gebied is dat werkt (met duidelijke regels), terwijl in het Zuiden maar wat aangerommeld wordt. Onmogelijk dat deze twee gebieden met die cultuurverschillen in één en het zelfde Euro / Europa kunnen opgaan.
Maar als ik dan lees en zelf ervaar in een kort verblijf in Nederland, wat daar in het Noorden - en niet alleen in België - allemaal fout gaat, dan kan er maar één conclusie zijn: het cultureel superieure Noorden doet het nauwelijks beter dan het Zuiden. 

Een recent voorbeeld waar het hier om gaat is het blunderende Waterschappen (en ongetwijfeld ook Logica / CMG dat al vaker projecten verkwanselt, als ik de media mag geloven).

Allereerst zal ik eens uitleggen hoe overheidsprojecten hier in Andalusië (Zuid Europa) werken. Daar heeft de overheid gekozen voor de gratis open-software van Linux. Op de scholen krijgen kinderen laptops waar een eigen versie van linux (Guadalinux) op geïnstalleerd wordt. Overheidsinstellingen werken met de open-office pakketen van linux of met standaard business oplossingen, die mogelijk aangepast en uitgebreid zijn. Het voordeel is dat de licentiekosten ontbreken en er alleen kosten zijn voor zaken die niet standaard in de pakketten zitten. Die standaard oplossingen zoals ERP, CRM-achtige zaken worden in de Linux-wereld snel ontwikkeld en aanpassingen gebeuren door specialisten in te zetten voor specifieke toepassingen.
Voor mij - met heel wat ervaring in de ICT - was dit nieuw. Dat komt denk ik door mijn Nederlandse achtergrond, waar men eerder kiest voor de luxe oplossingen die Microsoft aanbiedt en de dure pakketten van SAP en Oracle. Dat een Waterschap niet uit de voeten kan men standaard software van SAP kan ik me nog voorstellen. De functionaliteit van de Waterschappen zijn een typisch Nederlandse uitvinding.

Maar dat er anno 2011 nog zoveel gerommeld wordt in een professionele omgeving zoals die van de Nederlandse ICT-markt (overheid en bedrijfsleven - zowel Waterschappen als Logica hebben schuld) is me een raadsel. En het is niet de eerste keer, gezien eerder problemen bij de overheid.

Het nieuwe ict-debacle bij de waterschappen staat niet op zichzelf. Ook bij uitkeringsorganisatie UWV zijn de kosten uit de hand gelopen. Een groot automatiseringsproject van Capgemini zou in 2004 maximaal 40 miljoen gaan kosten. In 2007 was dat al opgelopen tot 256 miljoen euro en vorige maand bleek de teller voor het UWV al op 350 miljoen te staan.... De Nederlandse overheid verliest jaarlijks 4- tot 5 miljard euro aan geheel of gedeeltelijk mislukte ict-projecten, zo schatte de Algemene Rekenkamer eind 2007 (Bron: De Volkskrant)

Ik heb het verhaal in de VK gelezen:

Alle 26 waterschappen van Nederland hebben besloten de banden met het internationale ict-bedrijf Logica te verbreken. ... Begin 2007 gunde de koepel van waterschappen, het Waterschapshuis, aan Logica de opdracht een geautomatiseerd systeem te ontwikkelen voor de inning van de waterschapsbelasting die iedereen moet betalen. Ook moest er een gezamenlijke database komen. Logica zou per 1 januari 2009 het systeem opleveren, maar tot op vandaag is het er niet van gekomen. ...Wat vooral blijkt, is dat de koepel van de waterschappen en Logica bijna vier jaar op voet van oorlog hebben geleefd met elkaar. Onder 'parlementariërs' in de waterschappen bestaat woede over de gang van zaken. ... Bestuurder René Oudega van het waterschap Veluwe zegt 'verbijsterd' te zijn. 'Ik zal niet rusten voordat ik weet wie hiervoor verantwoordelijk is.... men zo niet behoort om te gaan met gemeenschapsgeld.'  ... Het Waterschapshuis geeft geen commentaar, behalve dat 'we bezig zijn het project af te ronden'. Waterschappen verwijzen voor een reactie naar het Waterschapshuis. Ook Logica wil niet reageren. 

Dus toch maar even kijken hoe het er bij dat Waterschaphuis uitziet. Het introductiefilmpje stopt al na 45 seconden, zonder dat men daar bewust van is denk ik. Net wanneer de secretaris Joris van Ernst de vijf (5) kernwaarden wil opnoemen eindigt de opname. "Kostenbewust" en "omgevingsbewust" dat weliswaar geen echte kernwaarden zijn, krijgt de luisteraar nog mee. Of "kostenbewustzijn" samengaat met een dure Internationale partner als Logica kan men zich voordat een project start afvragen.


Gelukkig is er naast een operationele afdeling een afdeling "Projecten en Beheer" waarvoor Simon Bouwman verantwoordelijk is.
 De afdeling Projecten en Beheer is verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering van programma's ten behoeve van de gezamenlijke informatievoorziening van de waterschappen. Nadat projecten afgerond zijn, worden de gerealiseerde producten in beheer genomen. De realisatie en het beheer van producten vindt plaats binnen de volgende programma's:
  • Diensten
  • Bedrijfsfuncties
  • Architectuur & Standaarden
Vervolgens krijgt de bezoeker dan inzicht in al de medewerkers (waarschijnlijk allen vast in dienst en geen inhuur). Bij ene Freddie staat letterlijk: "Business Architect". Niemand die er op let. De jongens dragen geen van allen een stropdas. Ze werken er vier dagen per week en doen af en toe thuis nog wat. Dat zal een grote cultuurschok zijn tegenover de snelle jongens (en meisjes) van Logica die met een cursus verkooptechnieken de ambtenaren van de Waterschappen de les lezen.

Logica dat dit fout gaat.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa