Die werkt hier niet meer...

Management is een taak die te vergelijken is met piano-spelen; de manager moet links de business in de gaten houden en met de rechterhand de organisatie dirigeren. Deze twee taken delen een belangrijk element en dat heet: productiviteit.

Van de buitenkant ziet de klant wel die ene hand, maar meestal niet dat de andere hand zijn / het werk doet.

Hoe organisaties werken wordt duidelijk aan de buitenkant, bijvoorbeeld door contact op te nemen. Wanneer je van een bedrijf iemand belt meestal van de verkoop of klantenservice dan beantwoordt deze met zijn eigennaam en die van het bedrijf. Deze contactpersoon is meestal willekeurig, maar soms ook niet. Verkoopafdelingen werken soms met vast aanspreekpunt, het is dan net alsof deze persoon zijn eigen bedrijf binnen het andere bedrijf promoot.

Wanneer deze medewerker naar grote tevredenheid van de klant opereert komt dat ten goede aan het bedrijf. Moeilijker wordt het wanneer deze persoon verdwijnt, opeens hoor je dan: "oh... die werkt hier niet meer." De reden wordt vaak niet helder. Of de persoon job-hopt weer eens verder of hij moest de organisatie gedwongen verlaten.

Qua organisatiecultuur kan de individuele medewerker meer of minder vrijheid krijgen om zich als professional te profileren. Voor managers is het van belang dat ze weten wat deze persoon doet in termen van targets, en voor het team is het evenzo nodig om grip te krijgen op wat iemand binnen de organisatie aan nog-af-te-ronden werkzaamheden heeft. Dit kunnen klanten zijn op een terugbellijst. Documenteren speelt hierbij een essentiele rol; hoe meer vrijheid de prof. heeft binnen het team hoe groter de kans dat niemand weet wat hij precies doet. Dat kan lange tijd goed gaan.

De werknemer die vertrekt bij het bedrijf waar hij jarenlang heeft gewerkt en externe relaties heeft opgebouwd kan zijn productieve cyclus sluiten door deze relaties een berichtje te sturen...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?