Wat nu met de HBU?

Het ministerie van Financien heeft laten weten dat Deutsche Bank zijn gesprekken inzake de overname van HBU (onderdeel van ABN Amro) heeft afgebroken. Dit betekent dat de Nederlandse staat, als eigenaar van de bank, in overleg treedt met de Europese Commissie (EC) om te bekijken hoe nu verder. De EC had als voorwaarde bij de samenvoeging van ABN Amro en Fortis Nederland gesteld dat het onderdeel HBU verkocht diende te worden. Deutsche Bank gold als kandidaat om de overname te plegen, maar dit lijkt nu van de baan. Volgens het ministerie werden de partijen het niet eens over de voorwaarden.
Eind augustus werd bekend dat ABN Amro serieus zou overwegen om de fusie met Fortis Bank Nederland af te blazen. Wanneer ABN namelijk niet fuseert dan hoeft er geen verkoop plaats te vinden van het onderdeel HBU (aan Deutsche Bank). Mogelijk wordt ABN Amro door het terugtrekken van de Duitse bank nu wel gedwongen tot een dergelijke constructie.

(Robert du Bois, ABM Financial News)

HBU was destijds ook al het struikelblok toen Fortis nog de leiding had. Kroes was toen het probleem (ze wilde haar goedkeuring geven voor de overname van ABN door Fortis als HBU gedesinvesteerd zou worden. dat was eind 2007. Vervolgens kwam er een crisis en hield ze voet bij stuk toen Fortis HBU maar niet kon verkopen...). "Wat," mag men zich nu afvragen, "is het verschil in effectiviteit van het management nu en toen."
Waarschijnlijk niets. Er is niets veranderd bij de instelling. Het enige verschil, nu is er helemaal geen excuus meer dat had Fortis destijds wel.

23 september:
ABN Amro en Fortis mogen ook een Fortis-onderdeel verkopen in plaats van ABN-dochter Hollandsche Bank Unie (HBU). Dat heeft een woordvoerder van euro-commisaris voor mededinging Neelie Kroes laten weten. De genationaliseerde combinatie van ABN en Fortis moest van de Europese Commissie HBU en enkele andere onderdelen van ABN van de hand doen voordat de fusie met Fortis het groene licht zou krijgen. Daar lijkt nu echter verandering in te zijn gekomen. Eerder deze week verlengde Kroes de deadline voor minister van Financiƫn Wouter Bos voor de verkoop van HBU tot 2 oktober nadat bleek dat Deutsche Bank niet langer HBU wilde overnemen. (Arne Petimezas, ABM Financial News)

EC zal gedacht hebben: Als niemand HBU wil hebben, dan zal het ook wel geen concurrentieprobleem opleveren...

20 oktober 2009 (twee jaar later) is het dan zo ver:
ABN Amro heeft op hoofdlijnen een akkoord bereikt met Deutsche Bank over de verkoop van HBU en IFN Finance. Minister Wouter Bos kreeg gisteren nogmaals 24 uur uitstel van eurocommissaris Neelie Kroes om de verkoop af te ronden. Hoewel Kroes eerder aangaf niet nogmaals uitstel te verlenen, waren de vorderingen die ABN Amro had geboekt dusdanig ver gevorderd dat de eurocommissaris een uitstel toch nog gerechtvaardigd vond. Wanneer HBU is verkocht dan kan ABN Amro eindelijk fuseren met Fortis Bank Nederland, althans de EC moet nog wel zijn fiat geven. (Robert du Bois, ABM Financial News)

19 november - dan is het toch zover en een einde aan de discussie of er wel of niet gefuseerd moet worden:
Het ministerie van Financien maakt wederom miljarden over aan ABN Amro. De kapitaalinjectie bedraagt ditmaal 3 miljard euro en daarnaast zullen leningen ter waarde van 1,4 miljard euro worden omgezet in eigen vermogen. Alvorens de injectie daadwerkelijk kan worden verleend, dient de Tweede Kamer nog wel toestemming te verlenen. Minister van Financien, Wouter Bos, en ook ABN-topman Gerrit Zalm, hebben al eerder aangegeven dat een dergelijke nieuwe steunmaatregel er aan zat te komen.

Daarnaast heeft ABN Amro HBU eindelijk verkocht aan Deutsche Bank, zo werd bekend. Nu de verkoop van dit onderdeel is afgerond, kan ABN zich opmaken voor de integratie van Forts Bank Nederland. Minister Bos denkt dat er een synergievoordeel van meer dan 1 miljard euro kan worden gerealiseerd. De kosten voor de integratie worden geschat op 1,2 miljard euro (na belasting). Het ministerie van Financien zal tevens ook nieuwe commissarissen benoemen bij ABN Amro. Deutsche Bank betaalt 700 miljoen euro voor HBU en enkele zakelijke kantoren. Afstoting van de onderdelen was noodzakelijk omdat eurocommissaris Neelie Kroes anders niet bereid was een akkoord af te geven voor de integratie van ABN en Fortis (Robert du Bois, ABM Financial News)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?