"Geen enkele God stelt kledingeisen"

Femke Halsema noemt in een interview met De Pers de islam een probleem. Daarnaast geeft de politica aan dat zij er als feministe moeite mee heeft om op de school van haar kinderen tussen de 'gesluierde' vrouwen te zitten. Halsema's kinderen, een tweeling van 4, zitten in Amsterdam-Oost op school.
Het gezin van de partijleider van Groen Links is woonachtig in de Transvaalbuurt. Een van de probleembuurten in Amsterdam. Ondanks dat zij de islam een probleem vindt, zegt Halsema het recht om een hoofddoek te dragen wel te steunen.
Volgens haar zijn de kledingvoorschriften van het moslimgeloof voorgeschreven door mannen die de teksten interpreteerden. "Geen enkele God stelt kledingeisen", aldus het Tweede Kamerlid.




Geen enkele God stelt kledingeisen. Nee dat klopt, maar de vraag is niet wie dan wel kledingeisen stelt. Het gaat erom dat de moslimvrouw bedekt door het leven gaat. Om dat te veranderen is wat meer nodig dan een westerse samenleving - die dat niet gewend is - die hiervan een probleem maakt.

Cultuur is een proces dat soms jaren in beslag neemt om zich neder-te-zetten, denk aan settlers die een nieuw gebied gaan bewonen. Die bouwen langzaam hun cultuur op.

Dat mannen die cultuur hebben vormgegeven is reden te meer om aan te nemen dat deze niet snel zal veranderen. Net als in het bedrijfsleven waar niet snel veel vrouwen aan te top komen. Dat leidt nogal tot wat weerstand.



Het probleem is dat het westen steeds meer ruimte terugeisen die het in het verleden heeft afgegeven; vooral in Nederland heeft men zich te opengesteld voor nieuwe MiddenOosten praktijken. En daar komt men nu langzaam op terug.



Het feit dat nu zelfs Femke Halsema de hoofddoek een probleem gaat vinden zegt wel wat. Over het tijdsbeeld. Dat is wat vooral aan het veranderen is. Een Islam zonder Burka of sluier zal nog wel heel wat meer (veranderingen) vereisen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?