SEC en de Madoff-fraude

Was de SEC op de hoogte van de frauduleuze praktijken van (symbool) Madoff ? Al enige tijd weten we dat de SEC al in 1999 getipt werd door personen rondom Madoff. Maar daar is nooit iets mee gedaan ... dachten we tot voorkort.
Nu blijkt echter dat er wel degelijk wat mee gedaan is: Madoff heeft die informatie gebruikt in zijn wervingscampagne; de klanten die meenden dat er iets loos was, werden verwezen naar de SEC die de klachten ongegrond achtte. En zo werd Madoff zijn campagne nog eens geholpen door een sterke overheid. Overheidssteun zou je kunnen zeggen.

De SEC heeft zojuist haar fouten toegegeven... E.e.a. staat nu wel in een ander daglicht. Als de SEC achter Madoff stond, wat valt banken dan nog te verwijten?

Wat betekent dit voor de mens-of-systeem-crisis-discussie? En voor de Madoff in uw netwerk?

--
8 juli 2010. Er blijkt ook een "Duitse Madoff" te zijn geweest:
Dieter Frerichs, een hedgefondsmanager die ervan werd verdacht grote banken voor € 300 mln te hebben opgelicht, heeft na zijn arrestatie zelfmoord gepleegd.
Dit bevestigde een woordvoerster van justitie in het Duitse Wuerzburg maandag. De fondsmanager wilde vervolging ontlopen, voegde zij eraan toe.
De Duitse justitie was bezig met een onderzoek naar twee hedgefondsen van de K1 Group, gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Het fonds zou banken als Barclays, JPMorgan Chase & Co en BNP Paribas zou hebben opgelicht voor meer dan € 300 mln.
De 72-jarige Frerichs, die aan het hoofd stond van beide fondsen, bracht zichzelf op 3 juli met een vuurwapen om het leven toen de politie hem in zijn huis in Spanje wilde arresteren. De ‘Duitse Madoff’ was eerder in april gearresteerd op verdenking van fraude. Hij werd echter vanwege zijn zwakke gezondheid voorwaardelijk vrijgelaten. In mei volgde opnieuw een arrestatiebevel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?