Focus Jonge Manager - Status, Carriere en inkomen

'Normbesef jonge manager laag'
Afgestudeerden aan universiteiten en hogescholen hebben te weinig normbesef. Dat stelt KPMG na een onderzoek onder Nederlandse bedrijven.
Volgens eenderde van de ondernemingen richten jonge managers zich te veel op status, een snelle carrière en een hoog inkomen.
Ook hebben ze geen respect en geen verantwoordelijkheidsgevoel. Veel bedrijven vinden dat het onderwijs meer aandacht moet besteden aan de ethische en morele vorming van studenten.
Ruim veertig procent van de onderzochte bedrijven zegt de afgelopen twee jaar afscheid te hebben genomen van high potentials met als reden een gebrek aan de juiste normen en waarden.
"Er bestaat een duidelijk verschil tussen de mate waarin afgestudeerden oog hebben voor de gewenste ethiek en de moraal die nodig is in het bedrijfsleven en de ervaringen van de bedrijven zelf", zegt Philip Wallage van KPMG.
Wallage noemt de situatie verontrustend. "Van veel kanten is de laatste tijd gepleit voor een betere moraal van ondernemingen en hun bestuurders, voor moreel leiderschap dus."
"Er is echter geen enkele regel die gewenst gedrag van mensen kan afdwingen. Nieuwe regels kunnen ook niet voorkomen dat niet wenselijk gedrag zoals hebzucht en eigen belang door mensen worden vertoond.


PZC voegt toe: Onderzoeker Philip Wallage van KPMG voegt daaraan toe dat de rol van de huidige bestuurders niet onderschat moet worden door bedrijven. Zij zijn het voorbeeld van de nieuwe managers.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?