Einde VDM

VDM heeft ooit in de AEX-index gestaan. De laatste notering is in de Small-cap-index.

AMSTERDAM (FD.nl/DJ)--Gewone aandeelhouders kunnen de hoop laten varen dat zij nog iets kunnen ontvangen uit de failliete boedel van Van der Moolen nv, zegt bestuurder Peter Zwart van het handelshuis donderdag.
"Het is een trieste dag", aldus Zwart, die eerder op de dag het personeel heeft ingelicht over het faillissement. Dat woensdagavond werd aangevraagd, nadat duidelijk werd dat de salarissen van september niet meer betaald kunnen worden.
Het bedrijf zal nu geliquideerd worden.
Allereerst moet Van der Moolen zijn crediteuren afbetalen. Dit zijn niet alleen de banken die geld geleend hebben, maar ook de personeelsleden die nog loon te goed hebben. In totaal gaat het daarbij om tegen euro 20 mln". waaronder een lening van KBC Bank Belgie van euro 10 mln.
Daarna komen de preferente aandeelhouders, met name ASR, Ducatus en ABP. Zij hebben "zo'n euro 40 mln in Van der Moolen gestoken".
Als laatsten in de rij, blijven de gewone aandeelhouders waarschijnlijk met lege handen achter.
De meeste beleggers zijn donderdag tot dezelfde conclusie gekomen. Het aandeel noteerde donderdag rond de slotbel 65,5% lager op euro 0,10.
Zelfs als het bedrijf de dividendbelasting die het terugclaimt van Europese belastingdiensten voor 100% zou terugkrijgen, kunnen de gewone aandeelhouders volgens Zwart naar hun geld fluiten.
In de balans van het voormalige hoekmansbedrijf zat "nogal wat lucht", zegt Zwart. Het bedrijf zag het eigen vermogen aan het eind van 2008 ineenschrompelen tot euro 67 mln, waarvan euro 23 mln goodwill op overgenomen activiteiten. "Er is betaald voor winst die eruit zou moeten komen, wat vervolgens niet gebeurde."
Verder zijn er mlnen aan kosten voor it-ontwikkeling geactiveerd op de balans. Van der Moolen bezit echter niet de broncode en kan deze eigen software dus niet zelf verder ontwikkelen.
Achteraf heeft Van der Moolen volgens Zwart te veel premie betaald voor bedrijven die voornamelijk uit mensen bestaan, die kunnen opstappen als de concurrent een hogere bonus biedt. "Dit is iets waar Van der Moolen zich misschien wel te veel aan heeft schuldig gemaakt", aldus de topman.
Dat verklaart ook waarom het bestuur er niet in is geslaagd meer onderdelen van het bedrijf te verkopen.
Het enige onderdeel dat werd verkocht, brokerage Aspen, werd overgenomen door de medewerkers zelf. "Je ziet in de praktijk dat dit soort bedrijven zich niet laten verkopen, maar zichzelf kopen", aldus de bestuurder.
Over het bestuur onder de vertrokken topman Richard den Drijver liet Zwart zich kritisch uit. Volgens hem was diens beleid niet gericht was op het creeren van randvoorwaarden voor de uitvoering van de strategie van het bedrijf.
Ook werd er geen stevige balans neergezet, niet voldoende kapitaal beschikbaar gesteld aan handelaren om mee te handelen, en onvoldoende geinvesteerd in IT, waardoor handelaren het gevoel hadden dat ze niet "op niveau" zaten ten opzichte van de concurrentie.
"Als je de beste broker ter wereld wil worden, moet je zorgen voor tevreden handelaren", zegt Zwart. In plaats daarvan heeft men "heel veel zijstappen" gemaakt, zegt de bestuurder, doelend op diverse mislukte initiatieven om nieuwe activiteiten aan te boren.
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) overweegt een enqueteprocedure te starten bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. De belangenvereniging spreekt op zijn website van een "opeenstapeling van blunders" die een onafhankelijk onderzoek rechtvaardigt. De VEB zal echter eerst de vergadering afwachten die op 9 oktober is belegd voor aandeelhouders.
In aanloop naar die vergadering zullen de bewindvoerders zelf ook nader onderzoek instellen naar de gang van zaken die leidde tot het faillissement. Wanneer onregelmatigheden worden vastgesteld, zal dit worden gemeld aan de autoriteiten, aldus bewindvoerder Paul Schaink van advocatenkantoor Van Doorne.

...

Einde Van der Moolen niet einde problemen Den Drijver. Goed, handelshuis Van der Moolen is definitief failliet verklaard, maar dat betekent niet dat bijna-ex-Quote 500-lid Richard den Drijver rustig achterover kan leunen met het geld dat hij ving bij de verkoop van zijn aandelen Van der Moolen.
Den Drijver deed begin augustus al zijn aandelen van de hand. Een wijs besluit gezien de koers vandaag, het aandeel is ondertussen nog minder waard dan het papier waarop het gedrukt staat. Maar de AFM doet onderzoek naar hem en de Vereniging van Effectenbezitters kondigt aan hoogstwaarschijnlijk een enquêteprocedure te beginnen. De belangenvereniging wil onder meer dat onderzoek wordt gedaan naar het declaratiegedrag van Den Drijver.
Gezien de reacties op onder andere het anonieme weblog Amsterdam Trader zijn daar bij veel mensen wel de handen voor op elkaar te krijgen. (Om misverstanden te voorkomen: een quote reporter is iemand die koersen opschrijft.)
Dat het omvallen geen verrassing was blijkt ook uit dat gezond deel van het 114 jaar oude handelshuis woensdag is afgesplitst, volgens VDM met toestemming van de toezichthouders. Daardoor blijven 14 banen behouden. Voor 166 mensen is ontslag aangevraagd. (Bron: Quote)


... (13 september)

Curator kraakt beleid van top Van der MoolenDe curatoren van de gisteren gefailleerde effectenhandelaar Van der Moolen hebben ernstige twijfels of het gevoerde beleid door de beugel kan.
Zij overwegen een extern forensisch onderzoek in te stellen. Zo'n onderzoek gaat verder dan het standaard curatorenonderzoek.
Curator Paul Schaink van advocatenkantoor Van Doorne vindt het 'onbegrijpelijk' dat Van der Moolen vorig jaar voor euro 30 mln eigen aandelen inkocht, terwijl het bedrijf toen al in zwaar weer verkeerde. De positie van Hans Kroon, vriend en adviseur van oud-topman Richard den Drijver, noemt Schaink 'schimmig'. 'Zijn adviezen zijn mij niet bekend, ik geloof niet dat ze op schrift staan', aldus Schaink. Kroon ontving voor zijn diensten euro 25.000 per maand van Van der Moolen.
Schaink plaatst ook vraagtekens bij een lening van euro 6 mln die Van der Moolen vorig jaar verstrekte aan entertainmentbedrijf Avalon, temeer omdat de familie van Kroon banden heeft met dit bedrijf. Verder is onduidelijk waarom de handelssoftware voor euro 4,2 mln in de boeken stond, terwijl de broncode, de digitale sleutel tot de software, in handen is van een bedrijf in de Oekraïne.
De bevindingen van de curatoren kunnen leiden tot beleggersclaims tegen het bestuur van Van der Moolen. De Vereniging van Effectenbezitters heeft al aangegeven waarschijnlijk een procedure naar wanbeleid te beginnen.
Tijdelijk bestuurder Peter Zwart zei gisteren dat Den Drijver bij het ontbinden van zijn contract in juli geen decharge is verleend voor het gevoerde beleid. Dat betekent dat de oud-topman persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld voor eventuele fouten. Sinds Den Drijver in 2006 aantrad zijn drie bestuurders en een commissaris voortijdig opgestapt. Vorige week bleek uit onderzoek van deze krant dat Den Drijver er een excessief uitgavenpatroon op nahield.
De afgelopen maand is tevergeefs geprobeerd om Van der Moolen te verkopen, al dan niet in delen. Aandeelhouders krijgen over een maand een uitgebreide toelichting op een buitengewone aandeelhoudersvergadering. De curatoren benadrukten gisteren dat er zelfs in het beste scenario geen geld overblijft voor de gewone aandeelhouders. Het aandeel Van der Moolen verloor gisteren 70% en kost nu euro 0,09.
De ondergang van Van der Moolen
Het doek voor het noodlijdende handelshuis Van der Moolen is gisteren definitief gevallen. Na 117 jaar houdt de oudste en meest besproken Nederlandse effectenhandelaar op te bestaan.
De bewindvoerders besloten na een maand surseance definitief de stekker uit het bedrijf te trekken, omdat duidelijk werd dat de salarissen over september niet betaald konden worden.
Het is snel gegaan met Van der Moolen, dat al enkele jaren op rij slechte resultaten boekt. Half juli trok enig bestuurder Richard den Drijver zich onverwacht terug. Een krappe maand later volgde surseance en nu is het bedrijf failliet. Het personeel in Amsterdam kwam gisteren aanvankelijk gewoon op kantoor. Het naderende faillissement was hen niet van te voren meegedeeld, omdat dat koersgevoelige informatie is. 'Het grootste deel van de mensen is weer naar huis gegaan. Dit is een in- en intrieste dag', aldus een van de werknemers.
In de puinhopen van Van der Moolen zijn echter ook alweer de contouren zichtbaar van enkele kleine nieuwe bedrijven. Een maand geleden meldde deze krant al dat een groep van acht optiehandelaren van de Amsterdamse vestiging voor zichzelf gaat beginnen. En woensdag werd bekend dat Aespen, de Amsterdamse brokerage-tak, met 14 man ook op eigen kracht verdergaat.
Daarnaast zijn er drie andere groepen handelaren die op het punt staan een doorstart te maken. Opvallend is dat de oud-Van der Moolen- en de oud-Curvalue-mensen elkaar opzoeken. In 2006 ging de Amsterdamse market maker Curvalue op in Van der Moolen.
De Duitse en Zwitserse handelaren, die al voor de overname tot Van der Moolen behoorden, zijn bezig enkele beurslicenties en huurcontracten over te nemen uit de failliete boedel. 'Dat kan hopelijk met gesloten beurzen', aldus Jeroen van der Eerden, die leiding geeft aan beide kantoren. Het Zwitserse kantoor gaat na een doorstart dicht. Het overgrote deel van de 35 man personeel kan mee.
'Op Curvalue hebben wij het nooit zo gehad', zegt Van der Eerden. 'Het gaat niet zozeer over de mensen, als wel over de cultuur. Van der Moolen was al lang beursgenoteerd en compliance-technisch was alles er op orde. Dat was bij Curvalue iets minder.'
In Amsterdam zijn naast de reeds vertrokken handelaren nog twee groepen handelaren bezig een nieuw bedrijf op te starten. Het gaat om een groep effectenspecialisten van het oude Van der Moolen en een groep optiehandelaren die oorspronkelijk van Curvalue afkomstig is.
De laatste groep staat onder leiding van Egbert Pronk en Onno Porskamp, die bij Van der Moolen tot aan het einde leiding gaven aan de handelaren. De oud-Curvalue handelaren voeren vergevorderde gesprekken met de curatoren om een deel van de handelssystemen en mensen los te weken uit de failliete boedel. Ook zouden een deal binnen handbereik zijn met clearingorganisatie KBC. Bij de Belgische bank zou de nieuwe onderneming zijn handelsposities wil laten afwikkelen.


...

Ondergang met een knal van voormalige beursicoon.
Beurshandelaren in spe leren bij Van de Moolen de kneepjes van het vak.AMSTERDAM - Van der Moolen, decennialang een icoon van de Amsterdamse beurs, is deze week failliet verklaard.
Eind 2005 was er nog zo'n 139 miljoen euro in kas. Onder leiding van een nieuwe directeur, Richard den Drijver, draaide het bedrijf dat bedrag er in drie jaar door.
Rond half negen 's ochtends stapt Hans Kroon dagelijks uit zijn woning van het appartementenkasteel aan de Avenue Prinses Grace in Monaco. Hij loopt een rondje met zijn hond om dan verder die dag door te brengen. Kroon is de oud-directeur van Van der Moolen (VDM) die erin slaagde zijn persoonlijke verdiensten uit de beursgang van hoekmansbedrijf Van der Moolen onaangetast in het belastingparadijsje te innen.
De verbintenis van Kroon aan Van der Moolen begint in 1960. Hij leert er zijn maatje Arie van Os, de latere penningmeester van Ajax, kennen, met wie hij samen de ladder naar de top beklimt. Het 'koningskoppel' koopt concurrenten uit en gaat in 1986 naar de beurs. Beiden worden schatrijk.
In 1997 vertrekt Kroon. Hij betreurt het dat er meer beursregels komen. Peter van de Lugt volgt Kroon op. Naast hem in de directie komt Fred Böttcher, een koele rekenaar die Van der Moolen naar de beurs in Amerika brengt.
In Europa krijgt Van der Moolen het vervolgens moeilijk. Het karakter van het hoekmanswerk verandert, waardoor Van der Moolen geen rol meer heeft in de nieuwe Europese fusiebeurs. Bovendien wordt Van der Moolen in New York opgeschrikt als toezichthouder SEC een onderzoek begint naar de rol van de hoekmannen.
Intussen krijgt Böttcher de handelaren tegen zich, als hij rond 2002 de bonussen bij Van der Moolen van twee miljoen euro per persoon ter discussie stelt. In december 2005 kondigt Böttcher zijn vertrek aan. Oprichter Richard den Drijver van optiebedrijf Curvalue volgt hem in 2006 op. Den Drijver kent de markt, gaat bedrijven kopen en blijkt een adviseur te hebben, jawel, Hans Kroon, de man die zich al tijden warm loopt om orde op zaken te stellen.
Den Drijver neemt ook de levensstijl aan van Kroon. Zo huurt hij een appartement voor dertigduizend euro per maand in Manhattan en laat dat voor meer dan een ton inrichten. Hij steekt vijftien miljoen euro in de uitbreiding van een online effectenmakelaar en stopt miljoenen in andere bedrijven. Hij heeft echter weinig succes, of het nu om Online Trader gaat, de broker waarvan men van droomde, of de beurs in Gibraltar die hij opzet.
Den Drijver wordt vervangen door interimdirecteur Peter Zwart, die hem de toegang tot het bedrijf ontzegt. Na een periode met uitstel van betaling valt op 9 september het doek voor Van der Moolen. De bewindvoerders vragen faillissement aan.


31 december 2009:
Zeven spin-offs Van der Moolen - media. Uit het failliete effectenhandelshuis Van der Moolen zijn zeven nieuwe bedrijven ontstaan, zo blijkt uit een inventarisatie van het Financieele Dagblad.
Het betekent volgens de krant dat nagenoeg alle handelaren van Van der Moolen weer aan het werk zijn.
De meeste van de bedrijfjes, zes handelshuizen en een broker, gaan maandag van start. Vijf van de nieuwe effectenhuizen bevinden zich in Amsterdam, een in Keulen en een in Londen.
Bij de zeven nieuwe bedrijven werken in totaal tachtig handelaren. Daarnaast zijn enkele voormalige Van der Moolen-handelaren terechtgekomen bij kleinere Amsterdamse handelshuizen. Het restant van de handelaren is bewust nog niet op zoek gegaan naar nieuw werk. (Harm Luttikhedde; Dow Jones Nieuwsdienst).


15 februari 2013 ...
Stelt de Ondernemingskamer (OK) vast dat er wanbeleid is gevoerd bij VDM, het was o.a. irreëel dat VDM zich (met beulp van het Online Trader platform) kon onvormen van B2B-broker tot concurrent van retailbrokers zoals alex omdat het toen al een miljoen euro verlies per kwartaal leed. In augustus 2008 " veel te laat" trok VDM de stekker uit Online Trader (bron: VEB).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?