Krantenuitgevers (verder) in het nauw door de gratis-cultuur

Nederlandse uitgevers van kranten hebben hun inkomsten uit advertenties en abonnementen in 2008 ten opzichte van het jaar ervoor met 0,2 procent zien teruglopen tot 1,6 miljard euro. Dit jaar zullen die inkomsten verder teruglopen, met maar liefst 17 procent tot 1,35 miljard euro... De enorme daling, de grootste in jaren, is volgens het rapport (van PwC) vooral te wijten aan adverteerders die de krant als platform links laten liggen. De kranten gaan gebukt onder de 'gratis cultuur' op internet, de recessie heeft de sector verder onder druk gezet. ,,Het is niet zozeer de crisis als wel het veranderende gedrag van consumenten en in hun spoor dat van adverteerders, dat de sector tot veranderingen dwingt'', aldus een mediaspecialist van PwC.
Het dieptepunt zou voor de krantensector nog niet bereikt zijn. Zowel de oplage- als inkomstendalingen zullen de komende jaren doorzetten, wordt in het rapport voorspeld. Tegenover dalende inkomsten uit papieren advertenties staan wel stijgende inkomsten uit digitale advertenties.
Ook de tijdschriftenmarkt ontkomt niet aan de malaise. Vorig jaar behaalden bladen nog 972 miljoen euro aan inkomsten, dit jaar zou dat met 14,5 procent dalen tot 831 miljoen euro.

http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/4901022/___Krantenuitgevers_krijgen_het_nog_zwaarder___.html?p=26,1

Veranderend gedrag, gemotiveerd door de crisis en latent aanwezig door veranderende omstandigheden die al zolang bekend zijn sinds de komst van het internet.
Maar was het ook niet die gratis-cultuur die werd gesubsidieerd door advertentieuitgaven? Dat is toch het Google model? Maar de internetuitgave van de krant kan dus het verlies van de papieren versie niet goed maken.
En hoe verhoudt dit zich tot de betaalde abonnementsvorm die Murdoch voorstelt? Die formule redt de papieren versie ook niet ben ik bang.
En dan zijn er natuurlijk de gratis krantjes, de tabloids, ook onderdeel van de gratis-cultuur.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa