De vervuiler betaalt

Geert Wilders heeft woensdag de invoering van een 'hoofddoekjesbelasting' bepleit. In het debat over de rijksbegroting voor 2010 stelde hij voor om zo'n belasting à 1000 euro per jaar in te voeren. Wie een hoofddoekje wil dragen, moet eerst een vergunning vragen, aldus Wilders. (Bron) 

 Bij DWDD had ik dit inderdaad al vernomen. Ik vroeg me bij deze uitzending of DWDD niet politiek correct begint te worden. Wat dat ook mag zijn. Wat is tegenwoordig politiek correct? Uitgenodigd was "Dr. Jaap de Jong - docent moderne retorica Universiteit Leiden en redacteur Onze Taal." Hij vond het prachtige voorbeelden van moderne retorica. Dat geeft aan hoe de tijdgeest voort dobbert. Want Wilders zei namelijk ook: "de vervuiler betaalt." En bij de hoofddoekjes gaat het niet om horizonvervuiling zoals windmolens, en er komen ook geen afvalstoffen vrij. Maar retorisch wel leuk. Bij de hedendaagse (moderne) retoriek gaat het er dus niet meer om hoe dicht we bij de waarheid zitten. Als je maar effect scoort. En dat doet hij. Ik sta te ver van de discussie af om te zien of Wilders goed bezig is. Niemand kon dat zeggen ook Felix Rottenberg niet. Maar of je nu de oorlog moet winnen door het gevecht aan te gaan tegen hoofddoekjes. Ik vraag het me af. Je blaast de boel er enkel mee op. Hij neemt natuurlijk zo wel ruimte in beslag. En dat is veel meer het punt alsook de reden waarom Wilders succesvol is; door hetzelfde tijdsbeeld. "We" zijn die hoofddoekjes - als pars pro toto - blijkbaar zat. Als zelfs Femke Halsema er over begint, dan zal de nood wel hoog zijn. Maar het komt vooral omdat we in het verleden (van tolerantie) alles maar accepteerden. Nu is er weerstand tegen verdere verandering. We willen de door ons afgepakte ruimte terug. Zo lees ik dit. 28 september: 
Burgemeester Cohen van Amsterdam vindt dat vrouwen hun boerka uit moeten doen als ze anders geen werk krijgen. Doen ze dat niet, dan zouden ze het recht op bijstand eigenlijk moeten kwijtraken, zegt hij in Trouw. Cohen vindt boerka's verschrikkelijk... (bron. NOS) 

 Dat is een maatregel die veel geloofwaardiger is. In Spanje is de uitspraak dat vrouwen hun Boerka's in de rechtszaal af moeten doen. Veranderingen gaan stapsgewijs. Een duidelijk signaal helpt meestal...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?