(HBO + Universiteit) / 2 = ?

Drie van de vier grote partijen in de Tweede Kamer zien weinig in het idee van minister Plasterk (Onderwijs) om het verschil tussen hbo en universiteit op te heffen. Alleen zijn eigen partij, de PvdA, is positief.
Plasterk liet gisteren weten dat hij een onderzoek instelt naar een nieuw stelsel van hoger onderwijs, waarin het onderscheid tussen universiteiten en hbo vervalt. De onderzoekscommissie moet komend voorjaar klaar zijn.
Opvallend is dat ook regeringspartij CDA bezwaren heeft. Tweede-kamerlid Jan Jacob van Dijk verwijt Plasterk dat het onderzoek maar één mogelijke uitkomst lijkt te hebben. "Eigenlijk geeft de minister de uitkomst al aan de commissie mee."
De SP vindt het onderscheid tussen academische vorming en beroepsopleidingen waardevol. Tweede-kamerlid Jasper van Dijk: "Universiteiten leiden op tot een academische graad en dat is iets anders dan een hogere beroepsopleiding. Dat verschil moeten we koesteren".
VVD-woordvoerder Halbe Zijlstra vindt dat Plasterk te veel overhoop haalt. "Het is nu zo geregeld dat jongeren met een havo-diploma doorstromen naar het hbo en leerlingen van het vwo gaan naar universiteiten. Het voorstel van Plasterk zou betekenen dat ook het voortgezet onderwijs op de schop moet."
De minister denkt aan het Amerikaanse model, dat uit vier soorten colleges bestaat. Het idee dat mensen op de universiteit voor de wetenschap worden opgeleid en op het hbo voor beroepsgerichte vakken is niet meer van deze tijd, vindt de minister.
Plasterk: "Ons stelsel van hoger onderwijs begint uit zijn voegen te barsten. De toestroom van studenten is veel groter en diverser geworden, en niet alle studenten kunnen het uiterste uit zichzelf halen. Moet er geen breder stelsel komen?"
De HBO-raad en de universiteiten zijn het met de minister eens. Ze verwachten meer maatwerk en betere doorstroming. "De grens is al geruime tijd bereikt en het is goed dat de minister hierover het debat aan wil gaan", zegt voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad. (Bron:
NOS)

Aardige case voor cultuurverandering. Niet alleen voor de beoogde fusie tussen HBO en universiteit (wat krijg je bij de samensmelting - het slechtste van twee werelden?), maar ook voor de studenten die daar uit voortkomen en in de toekomst de arbeidsmarkt opgaan.

Hier blijkt uit hoe uniek het Nederlandse stelsel is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?