Zomertijd en Earth Hour

We lopen nu weer gelijk met de Verenigde staten, waar de zomertijd al een maand eerder inging. Waarom een maand eerder? Verschillende culturen voeren zomertijd op hun eigen manier uit.

Zoals op de kaart te zien is doet niet de hele wereld mee aan het verschijnsel zomertijd, maar wel veel landen. In Afrika zijn er maar vier landen die meedoen. Logisch omdat zomertijd een culturele uitvinding is om energie te besparen, en bij de meeste Afrikaanse landen is er nauwelijks energie (te besparen)
Zomertijd is ook een vast ritueel geworden waar we steeds weer even aan moeten wennen. Door de klok vooruit te zetten, komt je (natuurlijke) bioritme in conflict met het cultureel opgedrongen nieuwe ritme. Het is maar een tijdelijk; de aanpassing duurt kort.

Earth Hour was afgelopen weekend ook georganiseerd door het WWF. Of het helpt is moeilijk te zeggen, het uit- en inschakelen van licht kost ook geld. Maar waar het vooral om gaat is de bewustwoording voor de klimaat te beschermen, net als de vijf minuten “lichtstilte” op 1 februari 2008.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?