Het dagboek van Elisabeth Fritzl

De aandacht in de media is nu vooral gericht op de vader, terwijl de dochter moet proberen een nieuw leven op te bouwen. Een detail wat ik nog niet kende was dat ze een dagboek bijhield en dat verborg voor haar vader: “Ze heeft alles minutieus opgeschreven. Vierentwintig jaar lang, 8642 dagen, 207.408 uur”

Al lezend moet je dan direct denken aan het dagboek van Anne Frank. Dat is in een heel andere situatie geschreven, maar de belangrijkste overeenkomst is dat ze leefden in onderdrukking van een hogere macht.
Een andere vraag ik me naar aanleiding van dit dagboek stel is hoe veel waarde het heeft. Het zal nu wel een markt waarde hebben voor “ramptoeristen” die in de details iets hopen te vinden, net als een bedelaar die de vuilnisbakken afzoekt in de hoop op etensresten.
Heeft dit schrijven haar verder geholpen, heeft het redding gebracht of heeft het haar redding tegengehouden?
Milan Kundera schreef een boek – Life is Elsewhere – over het leven van een dichter ten tijde van de onderdrukking in Praag door de Russen. De strekking van het verhaal is dat een dichter wel productief kan zijn, maar toch maar weinig invloed heeft op het (echte) leven.
Iemand die met de boekhoudkundige nauwkeurigheid een dagboek bijhoudt ziet waarschijnlijk geen andere uitweg en heeft zijn lot al geaccepteerd. Zag Elisabeth geen ander verzet en is ze daarom maar gaan schrijven? Het dagboek is dan een tastbaar object van een leven dat niet voor te stellen is. Ze zeggen wel eens dat mensen slechte herinneringen verdringen en alleen de mooie momenten vastleggen in het geheugen. Maar wat nu –zoals hier – als er geen mooie momenten zijn. Dan blijft er niets anders over om de gruwelijke werkelijkheid vast te leggen.
Zal haar dagboek van nut zijn bij de verandering waarvoor ze nu staat, om een nieuw leven op te pakken?

-- 2 feb 2018
Bijna tien jaar later zijn er een aantal documantaires gemaakt, die op youtube te zien zijn, zoals Josef Fritzl, het monster van Amstetten heeft nu 40.468 visites. Dat is best weinig. De video sluit af met een bekende van de familie toen deze in hun vakantieoord verbleven, en hij zegt: "ik kan me niet voorstellen dat zijn vrouw nooit iets gemerkt of geweten heeft." Over het dagboek geen woord.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?