(Rembrandt ging ook) Op vakantie in Nederland

Op vakantie in Nederland. Die oproep deed staatssecretaris van Heemskerk. Een aardig initiatief.
Politici beginnen als heuse verkopers te worden. In plaats van beleid te ontwikkelen en maatregelen te nemen, zorg je gewoon dat je aan marketing doet. Dat doet iedereen, dus waarom de overheid ook niet.

Het is een soort – Nederlandse variant – van nationalisme die typisch het tijdsbeeld karakteriseert. Misschien past een zomer vol regen bij het economische, politieke en maatschappelijke klimaat van dit moment. De Nederlandse gezelligheid wordt dan wel op de proef gesteld. Maar waarom ook niet. Er is veel te zien en een keertje thuisblijven is goed voor de verandering. Je gaat dingen weer eens van een andere kant zien.

Qua samenhang: het is natuurlijk wel zo dat elk land dit op dezelfde manier al heeft bedacht. In Spanje (Duitsland, België, etc.) gaat men, na dit gelezen te hebben over de Nederlanders die thuis blijven, ook niet meer naar Nederland. Dus of het echt werkt.

Cultuur: Rembrandt reisde ook nooit. Dat feit las ik vanochtend in de krant. Er is nu een tentoonstelling in Wenen (in het Albertina Museum) waar Rembrandt en zijn tijdgenoten tentoongesteld staan, om zo een beeld van de tijd te kunnen schetsen. Saillant detail; wat blijkt, (ook toen al) moest men niets hebben van Soldaten en het Koningshuis. Portretten over beide thema's ontbraken volledig. Niemand wilde dergelijke kunstwerken in hun huis hebben.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?