De Vis als metafoor voor uw bedrijfsorganisatie

Midas Dekkers schreef zoals nu wel bekend is het boekenweekgeschenk: Piep, een kleine biografie der letteren.

Schrijver Lydia Rood ... vindt het niet zo’n probleem dat er in de literatuur maar weinig over dieren wordt geschreven:
‘Als dieren er bekaaid afkomen in de literatuur, dan komt dat misschien doordat het geen mensen zijn. Zeker als je een dier op een mens laat lijken, kun je beter meteen over een mens schrijven', merkt ze nuchter op.
Hoe staat het met het “gebruik” van dieren als metaforen in de bedrijfswereld? Daar worden ze wel regelmatig gebruikt o.a. voor het typeren van gedrag. “Hoe wordt ik een rat,” is daar een voorbeeld van. Maar er zijn diverse andere voorbeelden.

Wat mij interesseert is hoe dieren of een dier gebruikt kan worden om de organisatie van een bedrijf mee te vergelijken. Net zoals bijvoorbeeld de portefeuille van een belegger gebruikt kan worden als parallel voor de resources van een organisatie. Zaken als STIJL en RISICO kunnen dan een plek krijgen.

In die zin is de dieren-metafoor minder geschikt. Toch zijn er wel een paar voorbeelden die gebruikt kunnen worden in de vergelijking met profielen: Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Of:
een koekoek en een sijs zingen niet dezelfde wijs.

Dit betekent dat u voor uw organisatie(cultuur) op zoek moet naar een goede diervergelijking. Lijkt uw organisatie op een krachtige leeuw, een logge olifant of een wendbare vis?

Deze laatste – de Vis  – is gebruikt als voorbeeld om een bedrijfsarchitectuur in kaart te brengen.

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?