Ierland en het terreur imago

Felix Maginn was in DWDD om achtergrond informatie te geven over de recente aanslag van Real IRA in Ierland, een afsplitsing van het ouderwetse Ira. Hij vertelde dat dezen geen steun meer krijgen van de Ierse bevolking en hij dus niet bang is voor een wederopstanding van de terreur.
Overigens maakte hij een aardige politiek incorrecte woordspeling toen hij vertelde over de kogellager, “een ball bearing genoemd in Engeland…” Grappig. Hoe zou zoiets in Ierland heten?

Overigens heeft Ierland toch wel een probleem nu ze enige tijd geleden De Juana Chaos als terreur vluchteling asiel hebben verleend. Deze man die 25 moorden op zijn geweten heeft loopt zonder enig berouw vrij rond (weliswaar na een lang uitgezeten gevangenisstraf) maar wordt opnieuw gezocht door de Spaanse justitie. Deze actie heeft het imago van Noord-Ierland als terreur land niet goed gedaan. Dit is toch een gevoelige stap die ze daarmee gezet hebben in een "modern" europa. Dat Venezuela nu zo'n ex-terrorist asiel verleent, ok. Maar Ierland... Slordig.

In Spanje zijn ze nog niet zo ver als in Ierland met een oplossing van de terreur, maar gezien de laatste ontwikkelingen kan men zich afvragen hoe ver Ierland nu zelf eigenlijk staat m.b.t. dit probleem. Cultuur-ten-voeten-uit; pas als de laatste groep zijn wapens (weerstand) neerlegt is de verandering ten eind. En die laatsten kunnen zich hardnekkig verzetten. Dat blijkt maar weer.

Bij verandering speelt dan ook nog het imago. Dat verander je niet "overnight." En met deze recente geschiedenis wordt het oude imago teruggeroepen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?