PZC: Kwaliteit gaat vóór bereikbaarheid van zorg - Het gat tussen Goes en Vlissingen

De Zeeuwse Courant rapporteert met enige scepsis. "Er moeten kwaliteitsslagen gemaakt worden. Anders gaat het fout. Als het zo doorgaat, komen de ziekenhuizen in een negatieve spiraal. De kans bestaat dat één van de twee ziekenhuizen omvalt" en: "Het is inderdaad zo dat de bereikbaarheid onder druk komt te staan. Maar ik moet daarbij voorop stellen dat er geen objectieve norm is voor de bereikbaarheid van een ziekenhuis, behalve voor spoedeisende hulp. Als er spanning is tussen kwaliteit en bereikbaarheid, dan gaat kwaliteit voor. We kunnen natuurlijk niet allemaal een ziekenhuis om de hoek hebben." “Zorg op menselijke maat, dus geen fusie” schreef de SP vorig jaar. 

De destijds gedachte onderverdeling zag er als volgt uit: de acute en complexe zorg zou in Goes worden ondergebracht en de overige behandelingen in Vlissingen. Vlissingen heeft te maken met een grote concurrentie uit Antwerpen, en de vraag is of daar nog wat aan te veranderen is. Men is daar nu al ingesteld op de situatie – voor complexe gevallen en de grote risico’s verwijst de huisarts en zorgverzekeraar al door naar Antwerpen, dus wat kan er dan overblijven voor Vlissingen. Alles heeft te maken met geloofwaardigheid en vertrouwen. En dat wordt wel snel afgebouwd, maar niet even snel opgebouwd. Het is nu niet anders dan hard werken aan een scenario waar niemand meer NEE tegen kan zeggen, voor we binnenkort weer een OK moeten afsluiten of er weer een infectie optreedt. 

 27 maart bericht BN de Stem dat er wel alternatieven zijn: ... zegt Canoy 
(Marcel Canoy, hoogleraar zorgeconomie aan de Universiteit van Tilburg). "Maar er zijn alternatieven die beter zijn dan fusie; zodat er wat te kiezen overblijft, zonder dat er locaties dicht moeten en zonder dat er een monopolie ontstaat. Ze hadden ook kunnen onderzoeken of een private partij nieuw leven in de ziekenhuizen wilde blazen." ... maar zou een privé-investeerder niet allang opgestaan zijn. We praten al bijna twee jaar over de situatie. Misschien wacht deze, dat levert een goede onderhandelingspositie op.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?