Ambassadeur Beatrix

"Waar bemoeit u zich mee?" Dat is een opmerking die we allemaal wel eens te horen krijgen van dan wel kind, vriend, collega, baas, etc. Dit speelt ook binnen organisaties: wat is je rol en wat hoort daar wel en niet bij. Schoenmaker hou je bij je leest.

Koningin Beatrix bemoeit zich regelmatig actief met de benoeming van topfunctionarissen. Dat zeggen de voormalige bewindslieden Henk Koning, Ben Bot en Peter Kooijmans komende zondag in het tv-programma ’Reporter’ schrijft Trouw.

Wat houdt dat bemoeien precies in? En welke rol speelt Koningin Beatrix op een dergelijk moment? De rol van ambassadeur lijkt het meest passend. Een ambassadeur is iemand die onzichtbaar op de achtergrond opereert in een netwerk van contacten om te bemiddelen tussen mensen en zaken. Te vergelijken met de goedkopere variant zoals de netwerker van tegenwoordig. De netwerker heeft altijd wel een contact en weet iemand te vinden voor een klus.

De mate van effectief netwerken heeft er natuurlijk wel mee te maken hoe goed iemand geïnformeerd is. Beatrix is dat meestal wel, maar hoe dicht zit iemand op de business waar het over gaat en hoe objectief is de netwerker. Een andere rol die dicht in de buurt van netwerker, ambassadeur of bemiddelaar zit is namelijk die valt binnen de vriendjespolitiek. "Je moet die nemen, of die juist niet." Een dergelijke soort van netwerken is schadelijk voor de broodnodige innovatie. En het predikaat "Koninklijke" is
geen garantie dat het wel goed komt. Een nieuwkomer (bedrijf) zonder koninklijke afkomst kan in de bedrijfswereld zomaar het roer overnemen.

Overigens...
Tegenwoordig is een op de vijf Nederlandse ambassadeurs vrouw. Ook de huidige Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten, de meest prestigieuze post in de buitenlandse dienst, is een vrouw. (schrijft de Wereldomroep.nl op 30 januari van dit jaar)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?