Cultuurimpact van (staats)steun

De Deutsche Bank heeft geen staatssteun nodig: “We zijn heel trots te kunnen zeggen dat we geen staatssteun nodig hebben”, zei topman Josef Ackermann...

Wat het exacte effect op de bedrijfscultuur is valt moeilijk te zeggen, maar er is zeker een invloed; staatssteun vragen is toch een teken van zwakte en dat heeft invloed op het imago. De ING zit wat dat in een betere positie dan de ABN omdat die niet geprivatiseerd is. Maar de ING heeft een nadeel ten opzichte van de Deutsche Bank, die geen steun nodig heeft gehad.
De weg van de minste weerstand – even bij moeder staat aankloppen – lijkt handig, maar het langetermijn effect van deze ingreep is onduidelijk, maar niet positief. Een vergelijking in de persoonlijke sfeer zal dit verduidelijken: als u zelf in een moeilijke periode aanklopt bij uw ouders, dan laat u ook uw zwakte zien. Helaas was de afgelopen periode niet anders en gelukkig waren de Nederlandse banken niet de enigen die hulp nodig hadden.

Tegelijkertijd wordt duidelijk dat… "Van Trots op Nederland weinig over blijft."
Heeft het één met het ander te maken? Natuurlijk zijn persoonlijke besognes van TON verantwoordelijk voor het verval, maar heeft het ook niet met het tijdsbeeld te maken. Er is op dit moment geen aanleiding om Trots te zijn op Nederland. Vandaar dat Geert het wel goed doet: die richt zicht op een “gezamenlijke” buitenlandse vijand. Dat is wat nu werkt... in tijden van crises.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?