Gevraagd: vrouwelijkheid aan de top

In het nieuws kunt u lezen:
- Waarom Nederland zo weinig vrouwelijke hoogleraren heeft (nieuwsbank)
- Het einde van het door ego gedreven leiderschap. (vrouwen aan de top gedragen zich vaak als mannen, schrijft express.be)


Het ontbreekt aan vrouwelijk leiderschap, schrijft Cristina Galindo in El Pais. Als het gaat om verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke leiders dan brengt de vrouw een meer voorzichtige stijl in, die meer ethisch gericht is en “transversaal” (naar organisatietermen vertaald als: minder direct doelgericht). Hiertegenover staat het mannelijke model dat meer autocratisch gericht is. Lehman Brothers had beter Lehman Brothers & Sisters kunnen heten, schrijft ze.

Eerder al hebben we kunnen zien dat in de RvC van ING geen enkele vrouw voorkwam, de overheid heeft daar zojuist verandering in aangebracht (die nog op goedkeuring wacht overigens) door Tineke Bahlmann voor te stellen.

In “de bedrijfsarchitect van het ziekenhuis;” lees ik:
Verder zijn er nog andere constructies te vinden in organisaties waarin bedrijven kunnen verschillen. De leeftijddistributie is een belangrijke architectuur component. Een bedrijf waar de gemiddelde leeftijd 40 is, verschilt (b.v. in flexibiliteit) van een bedrijf waar deze verhouding de 25 niet overschrijdt. Ook de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen is van invloed op de structuur. Ook zijn er diverse andere demografische verschillen mogelijk tussen bedrijven onderling. Niet onbelangrijk is ook het profiel van de bestuurder en de vraag of er een verschil is tussen mannelijke en vrouwelijke bestuurders.

Leiderschapsstijlen
Een onderzoek van Mineke van Essen & Janka Stoker onderscheidt vier soorten leiders die op basis van verschillende eigenschappen zijn gerangschikt: (1) de ‘masculiene’ leider die volgens zijn werknemers vooral dominant en krachtig is, (2) de ‘feminiene’ leider die warm en gevoelig is, (3) de ‘ongedifferentieerde’ leider die op beide eigenschap-typen laag scoort en (4) de zogenaamde ‘androgyne’ leider die volgens zijn medewerkers zowel krachtig en dominant als warm en gevoelig is. (bron: http://www.kennislink.nl/web/show?id=160332 – het verschil voorbij)


Wouter Bos is volgens Intermediair een typische feminiene leider: warm, gevoelig en begripvol. (ook kennislink).

Roberto Mangabeira Unger was hoogleraar aan de universiteit van Harvard (Rechten) en heeft lesgegeven aan de huidige president van de VS, Obama. Over hem zegt de professor (in een interview met de krant El Pais – 9 februari 2009) "Barack Obama is iemand die erg intelligent is, erg open, maar tegelijkertijd ook erg voorzichtig".

De vraag qua managementstijl en dan vooral de verschillen tussen Obama (als de man) en Clinton (als de vrouw) zou nog wel eens een lastige kunnen zijn: zou Hillary niet meer een mannelijke stijl uitoefenen?

Vrouwen hebben dus niet automatisch een vrouwelijke stijl net zoals mannen niet puur noch automatisch een mannelijke stijl laten zien. Maar waar op dit moment meer behoefte aan is, is wel duidelijk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?