DSB-Bank onder curatele

Van buiten ziet het er zo mooi uit. Maar hoe werkt het nu echt? Of, welke problemen zijn achter de Facade zichtbaar. En, is DSB niet een ander voorbeeld dat te vergelijken is met ABN en Fortis; we hadden het aan zien kunnen komen, maar de meerderheid, deed niets, totdat er een Pieter Lakeman opstaat om de problemen aan te kaarten. En dan is het al erg laat.

In korte tijd verandert er een hoop. In juli komt DNB met een rapport dat DSB te eenvoudig kredieten heeft gegeven:

http://mcenv.blogspot.com/2009/07/dsb-minder-sterk-dan-verwacht.html


In mei stapt Frank de Grave op, dan lijkt het nog een nietszeggend incident:

http://mcenv.blogspot.com/2009/05/dsb-veranderingen-of-nietszeggend.html

Maar een jaar eerder, in 2008 werd de heer Scheringa nog volop bewonderd, gezien deze CEO award nominatie: Genomineerde:Dirk Scheringa Functie:CEO DSB Bank. Bij bedrijf sinds: 1975. Geselecteerd omdat: Scheringa heeft met DSB Bank een zeer winstgevende onderneming neergezet. Scheringa begon met een belastingadvieskantoor, maar heeft inmiddels een bankvergunning en een volwassen financiƫle instelling met een marktaandeel van circa 17% op het gebied van consumptief krediet. De ambities van de jonge bank reiken ver en dat blijkt ook uit de benoeming van voormalig minister Gerrit Zalm als CFO van de DSB Bank.

Toen ik in Nederland was in de zomer van 2008 hoorde ik op de radio een interview met de CEO. De presentator roemde de man en zocht in zijn biografie naar bewijs voor dit succes. Het ging als ik me niet vergis om de combinatie van twee wortels die de basis vormde voor zijn succesvolle leven: (voor)ouders in de landbouw, waar hij het harde werken van geleerd heeft en van de andere kant een achtergrond in handel en commercie waar hij geleerd heeft dat hard werken alleen niet genoeg is; je moet het product ook zien te verkopen. Woorden van soortgelijke strekking stonden me nog bij uit het interview. En inderdaad, hard werken alleen is niet voldoend, je moet het ook zien te verkopen. Dit laatste accent werd steeds belangrijker in de afgelopen jaren. En daar heeft DSB van geprofiteerd. Nu staan we - vooral de klanten - weer met beide benen op de grond.

Het is nu ook duidelijk waarom Zalm werd gevraagd bij de DSB. Het bedrijf had iemand nodig om het imago te versterken en een politicus van naam was snel gestrikt voor de job. Zalm wist ervan, kopt de krant nu. Ja.

Bij DWDD vertelde Jort Kelder over insight informatie namelijk dat Scheringa zijn tribune bij AZ gebruikte om financiers te vinden. Ook hier geldt dus dat genoeg mensen ervan wisten... en dat was al in 2007, lang voor de crisis. Typisch iets voor het kantelpunt?

19 oktober valt definitief het doek. Scheringa is woedend: "We zijn kapot gemaakt!" (Telegraaf): ... Scheringa weerlegde de bewering van Wouter Bos (FinanciĆ«n) dat zijn bank geen last zou hebben gehad van de kredietcrisis. „We moesten hogere rente betalen. Op een normale markt hadden we met gemak 100 miljoen euro kunnen aantrekken”, aldus Scheringa. Als Bos zelf dat bedrag had voorgeschoten, had DSB daarmee ook gered kunnen zijn, volhardde Scheringa. „Het is krankzinnig dat dit in een normaal land kan gebeuren.” ... Scheringa denkt erover een boek te gaan schrijven over zijn ervaringen, een film te maken en lezingen gaan houden. Ook sluit hij politieke ambities niet uit.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?