Akzo en vrouwtje Piggelmee

De vakbonden hebben personeel van AkzoNobel opgeroepen om eind oktober kortstondig te staken. De werknemers van het chemieconcern zouden volgens de vakbonden op 26 oktober het werk 2 uur lang moeten neerleggen. De oproep komt nadat onderhandelingen over een nieuwe CAO gisteren op niets uit liepen. Akzo en FNV bondgenoten spelen elkaar de zwarte Piet toe over het mislukken van de CAO-onderhandelingen. Akzo-directeur Gert van den Berg noemde FNV bondgenoten vrouwtje Piggelmee, terwijl de bonden het chemieconcern uitmaakten voor rupsje Nooitgenoeg. FNV bondgenoten en Akzo werden het onder ander niet eens over de hoogte van de loonsverhoging, en het tijdstip waarop de loonsverhoging moet ingaan. Daarnaast kwam er ook geen overeenstemming over secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals wachtgeldregelingen. Akzo en en bonden maakten wel afspraken over de verhoging van de WAO van 75 naar 80 procent, en een aantal andere kleinere agendapunten. (Bron: Arne Petimezas, ABM Financial News)

Ik zou me voor kunnen stellen dat het afspreken van een CAO moeizamer zal gaan in de nabije toekomst. Allereerst zijn de gewone werknemers niet dom. Die hebben niet alleen op de tv gevolgd hoe het zit met de bonussen, maar die kijken af en toe ook naar de koers van het bedrijf. In geval van Akzo zien ze dan een stijging van 50% over de periode van juli tot nu (half) oktober.

Probeer dan maar eens uit te leggen dat er geen ruimte is voor de hardwerkende employee, u weet wel "de belangrijkste asset" van elk groot bedrijf. Dat wordt in toenemende mate moeilijk, vooral als deze beurs zo blijft stijgen.

Misschien een idee: aandelenopties voor medewerkers; de bonus voor de gewone medewerker...

27 oktober 2009:

AkzoNobel heeft het ultimatum van de bonden over de nieuwe CAO en het sociaal plan afgewezen. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Het door de bonden gestelde ultimatum liep vandaag om 12:00u af. Bestuursvoorzitter Gert van den Berg zei in een persverklaring ''''teleurgesteld te zijn over de houding van de bonden en tot op het laatste moment geprobeerd te hebben tot overeenstemming te komen.''''

11 december 2009:

Vakbonden hebben vandaag stakingen bij Akzo Nobel in de 11 Nederlandse vestigingen van het bedrijf aangekondigd. De werknemers zullen hun werk 24 uur lang neerleggen in de derde week van januari. De redenen voor de staking zijn de meningsverschillen over werkzekerheid, CAO-afspraken en pensioenen. Het is voor het eerst in dertig jaar dat zo''''n dergelijke actie zal worden gevoerd bij Akzo Nobel. De houding van de directie is hier de aanleiding van, aldus een onderhandelaar van CNV.
De volgende vakbonden hebben deze melding gedaan:CNV, FNV en De Unie (ABM Financial News)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?