KPN moeite met laatste restje iBasis

De interesse van KPN voor iBasis blijft nog altijd onbeantwoord, ondanks het verhoogde bod van KPN. iBasis adviseert zijn aandeelhouders om niet akkoord te gaan met het bod van KPN omdat het volgens de directie van het Amerikaanse bedrijf nog altijd een onderwaardering van de onderneming betreft. Een speciale commissie die namens iBasis naar het bod van KPN heeft gekeken wees unaniem en resoluut het bod vanuit Nederland af.
KPN verhoogde begin oktober zijn bod op iBasis van 1,55 dollar per aandeel naar 2,25 dollar. Volgens KPN een ''''volle en eerlijke prijs'''' die ruim 73 procent boven de slotskoers van 10 juli ligt, de dag voordat KPN zijn interesse kenbaar maakte. Op dit moment bezit KPN reeds 56 procent van de aandelen iBasis. Om de overige 44 procent in bezit te krijgen, is de telecomprovider bereid 70 miljoen dollar te betalen. (Bron: Robert du Bois, ABM Financial News).


Een speciale commissie, dat kennen we. De nuchtere Hollanders met een "volle en eerlijke prijs" kennen we ook.

De koers van iBasis gaat net zo hard omhoog als alle andere aandelen op Nasdaq (maar is natuurlijk ook even hard afgestraft; in 2007 koste het aandeel nog 10 dollar). Logisch dat de aandeelhouders het bod afwijzen. Had KPN ondertussen het belang niet kunnen uitbreiden? Dan zouden ze het risico lopen dat het als een vijandige overname geschetst zou worden... Nu lopen ze het risico dat ze niet serieus genomen worden: bod... prijs verhogen.. weer een bod...

De praktijk (TOMTOM) leert dat je je niet gek moet laten maken door de beurskoers bij overnames. Er is nog geen andere koper gesignaleerd. Maar het is net als in de relatiemarkt; als het meisje in eerste instantie nee-zegt, neemt de drang (emotie) om haar te strikken toe.

Een andere vraag aan KPN is: waarom heeft u gewacht met het bod op ibasis tot de zomer toen de koers inmiddels weer vier keer hoger stond dan in maart? In maart was iedereen nog negatief en zag niemand kansen. De aankondiging op het dieptepunt van de markt had KPN een leider gemaakt. Misschien dat daarom iBasis nu denkt; wacht maar, die koers kan nog veel hoger. In maart zouden ze niet zo overtuigend geweest zijn als nu.

23 november:
KPN koopt de resterende aandelen iBasis voor 3,00 dollar per stuk, of in totaal 93,3 miljoen dollar. Dat meldt KPN in een persbericht. Het bod van KPN houdt een premium in van 32,7 procent op de slotstand van vrijdag 20 november. KPN bezit momenteel al 56 procent van de aandelen iBasis. KPN deed van de zomer een bod van 1,55 dollar op iBasis. ibasis vond het bod echter ondermaats. De koers van iBasis was over de drie maanden tot aan het bod van KPN gemiddeld 1,16 dollar. Op 5 oktober verhoogde KPN het bod naar 2,25, maar ook dat bod werd afgeslagen. (Arne Petimezas, ABM Financial News)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?