Blair for President? No thanks!

Ja, Juncker verwoorde het mooi: "Ik heb niets tegen Blair, maar wel tegen het Verenigd Koninkrijk; er is nooit uit geen enkele regio van het land een positieve houding getoond naar Europa... Wat Europa nodig heeft is een president met een track record op het gebied van commitment richting Europa..." Het zijn niet zijn letterlijke woorden, maar wel van soortgelijke strekking.

En inderdaad. Hoe geloofwaardig ben je als EU als je het laat vertegenwoordigen door het V.K?

Maar enige tijd geleden was dat nog geen probleem. Zie hier hoe de zaken veranderen. (Net als met de toetreding van Turkije). Destijds was het idee om Blair te strikken om meer betrokkenheid van het VK te krijgen. Nu denkt men met "more common-sense;" als ze er niet bij willen horen, moeten ze ook geen president leveren. Overigens is het VK zelf ook tegen Blair als president meen ik.


Zou de premier Juncker van Luxemberg zelf een goede kandidaat zijn? Zonder zijn inspanningen en resultaten als premier te kennen, zou ik hem verkiezen boven Balkenende. Maar dat is puur gevoelsmatig. Balkenende voldoet m.i. niet aan het profiel van een zware voorzitter, dat komt door zijn academische uitstraling.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?