Hole in the Wall en de Nederlandse humor

Nederland is vaak als eerste met programma's als de kist, waar een doodskist ingezet wordt om over de dood te praten - als ik me niet vergis. Hier in Spanje kon men er de vorige week over lezen in de krant.

Soms is Nederland niet als eerste. Zo is de film UP hier al een paar maanden te zien en ging deze dit weekend in Nederland pas in de premiere. Hoe die verschillen tot stand komen, ik weet het niet.

Maar het zal te maken hebben met het feit dat sommige "formats" in Nederland niet werken, of weerstand ondervinden. Dan loop je tegen cultuurverschillen aan. Hole-in-the-wall bijvoorbeeld is een voorbeeld. In DWDD vanavond begrijp ik dat het programma door de media (kranten) met de grond afgemaakt werd.

In Spanje is H-i-t-W al zeker een jaar op de tv en af en toe kijk ik ernaar. Verstand op nul zetten is dan handig. Niet te veel denken en oordelen. Het is gewoon humor die eenvoudig is. Is Spanje is de humor dan ook heel anders. Eenvoudig vaak. Een Freek De Jonge zal je hier niet tegenkomen.

En daar zit het probleem in Nederland. Eenvoud en gewoon-leuk kan niet. Het moet moeilijk, complex en diepgang hebben. Maar het moet, als het tv betreft, ook made-in-Holland zijn, want Endemol heeft tv als exportproduct gemaakt. Maar er zijn dus nog formules te vinden die "Not-invented-here" zijn. Daar kan aardig materiaal tussen zitten. Als je er maar voor open staat.

Taalgebruik en cultuur.
Ook cultureel-interessant is de vraag waarom in Nederland altijd (of vaak) de buitenlandse namen overgenomen worden. Waarom Hole in the Wall in plaats van Gat in de Muur?
Dat heeft denk ik - en gezien dit voorbeeld waar een product niet echt ommarmd wordt zoals hier - te maken met het feit dat het niet uitzoeken van een eigen naam ervoor zorgt dat de toepassing, of het product niet echt van ons wordt. Er blijft zodoende een afstand. Het klinkt meer exotisch. Schijnbaar omarmen we producten van andere culturen, maar we maken het niet echt eigen.
We zijn tolerant maar tegelijkertijd op afstand.

26 maart 2010:
Veronica haalt stekker uit CQC:
Veronica gaat niet verder met CQC. Het satirische nieuwsprogramma van Beau van Erven Dorens zal nog twee keer worden uitgezonden, daarna gaat de stekker eruit. Chris Heijmans. Veronica stopt met de show vanwege de tegenvallende kijkcijfers, laat de zender donderdag weten. "De eerste week van het tweede seizoen werd gemiddeld bekeken, maar in de tweede week daalden de kijkcijfers", zegt een woordvoerder van de zender. "We moeten realistisch blijven, we zijn wel een commercieel

CQC is een van oorsprong Argentijns format dat later verkocht is aan Spanje, en vervolgens aan diverse andere landen, zoals aan Nederland

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?