(Parasitair) Zorgtoerisme & Europese zorgstelsels

Onze zorg het beste in Europa (door Herman Stam, Telegraaf)
De Nederlandse gezondheidszorg staat er goed op in Europa. Al klagen Nederlanders vaak over de zorg, toch is een patiënt in ons land het beste af in heel Europa. Dat blijkt uit een vergelijking tussen alle nationale zorgstelsels, die vandaag in Brussel bekend wordt gemaakt.

Het is voor de tweede keer op rij dat Nederland de Euro Health Consumer Index (EHCI) aanvoert. Dat is in de historie van de ranglijst nooit voorgekomen. Van de 1000 punten behaalde Nederland er 875, op ruime afstand gevolgd door Denemarken (819), IJsland (811) en Oostenrijk (795 punten).
Nederland scoort volgens de onderzoekers zo goed omdat het zorgstelsel nauwelijks zwakke plekken kent.
Er zijn lovende woorden in de rapportage voor de wijze waarop ons land patiënten inspraak geeft bij behandelingen. Bovendien is men positief over de vrijheid die onze zorgexperts hebben bij het nemen van beslissingen.
De EHCI legt zes categorieën van de zorg langs de meetlat: de medische resultaten, wachttijden, patiëntenrechten en informatievoorziening, medicijnen, bereik van de geboden diensten en e-health (bijvoorbeeld: elektronische overdracht van patiëntendossiers).
Op al deze punten doet Nederland het goed, behalve bij de wachttijden. Dat probleem kan volgens de onderzoekers beter worden aangepakt.


In Spanje kijkt men met een schuin oog naar deze resultaten. Hoe en wat is er gemeten, vraagt men zich daar af.

Een aardige ontwikkeling in dit kader is namelijk de volgende; steeds meer Nederlanders, maar ook buitenlanders in het algemeen komen naar Spanje (La Costa del Sol) om even te genieten van de zorg. Er blijkt namelijk dat in landen als Nederland er steeds meer gekort wordt op zorgbehandeling die (dus) niet meer standaard in het pakket zitten, terwijl in Spanje men hiervoor gratis behandelt (onder andere een heuptransplantatie), ook voor de residentietoerist die eigenlijk in Nederland woont (en zijn pensioen daar geniet). De Spaanse krant heeft er een artikel aangewijd: Parasitair Toerisme.

Een ontwikkeling waar men hier vraagtekens bij zet.

Spanje kwam niet best uit het genoemde onderzoek terecht (plaats 21 als ik me niet vergis). Maar ik denk dat we ons moeten afvragen wat er nu precies gemeten is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?