Politieagent leert taal van de allochtoon

Agenten krijgen les in de omgang met allochtonen. "Onderricht in eerwraak, het geven van complimenten en het maken van afspraken in plaats van het direct optreden," schrijft het AD (22 oktober). De lessen gaan als een rode draad door de opleiding lopen. "Als je de ander beter begrijpt weet je ook beter hoe je kunt handelen... in de snoeihard veranderende samenleving."
de krant geeft bij monde van projectleider Herman Reuvers ook voorbeelden: "Macho's paaien met een compliment." en ... "in de Turkse cultuur is het niet ongewoon dat een leider van een bende een spreekbuis heeft aangewezen die niet de baas is, maar wel het woord voert." Of: jeugdgroepen hebben soms moeite met de macht van een agent als die zegt: ga hier weg... beter is dan ik waarschuw je nu, maar als het nog een keer gebeurt, dan bekeur ik je."

Enigzins sceptisch. Opleidingen zijn er om te veranderen. Soms worden we niet slimmer of beter, maar proberen we gewoon weer eens iets anders, Iets nieuws. daar lijkt het vooral op. Kijken of het aanslaat.

Taal = Cultuur en Cultuur = Taal.

Als het gaat om cultuur, speelt hier nog een factor die niet aan bod komt in het krantenartikel, namelijk: waarom in Nederland hier oog voor is.Wederom zie ik namelijk geen verschil met de aanpak in deze cursussen en hoe vroeger men in Nederland eerst de taal van de buitenlanders ging leren om vervolgens te vertellen hoe men hier moest integreren. Zo verschenen de ambtelijke folders in tien talen (Chinees, Arabisch, Turks, etc). NU - blijkens dit project bij de politie, en velen jaren later, leren we niet de taal van de allochtoon, maar enkel nog cultuur.Dit is bijna hetzelfde.

Kortom: in Nederland is er op dat vlak niet veel veranderd. En dan is het niet vreemd dat Wilders zoveel aanhang heeft. Nederland als cultuur stelt zich weer open van andere culturen en dat gaat ten koste van de eigen identiteit. Want vraag maar aan die agent in opleiding (of aan de senior agent): wat zou u nu zelf als Nederlander het liefste doen? Hoe zou u willen optreden? Die vraag wordt niet gesteld.

De Nederlander heeft (m.i.) namelijk zelf nog steeds geen identiteit. Pas als er voor Wilders een geloofwaardig alternatief is in de nieuwe politiek, dan is het zover. Maar daar zijn we nog niet.

- - -
Maar hoe moet het dan wel bij de politie? ... ik zal die vraag voor zijn.

Wel, de politie moet beter opzoek naar doelgroepen, net als de bedrijven dat moeten. En de doelgroepen zijn niet de diverse allochtonen zoals de Marokkanen en de Turken in Nederland, maar de verschillende criminele groepen; kleine misdaad, grotere misdrijven, etc. Denkt u nu echt dat de Italiaanse Maffia er structureel andere praktijken op nahoudt dan de Russische Maffia? Nee dus. bedrijfscultuur wordt bepaald door wat mensen doen. Zo is de arts in Nederland nauwelijks anders dan de arts in Spanje. Het is een beroepscultuur, die redelijk uitwisselbaar en dus globaal is.

Bij misdrijven is dit niet anders. De politie moet harder optreden tegen groepen die een groter misdrijfprofiel hebben. Tegen de kruimeldieven mogen ze lieve afspraken maken in de trant van "als je het morgen nog een keer doet, dan zeg ik het tegen je ouders." Maar gebruik dat niet tegen de grote jongens dan nemen ze je niet serieus.

- - -
29 oktober schrijft het Parool:
Politie wordt 'grof behandeld'
Het aantal beledigingen en bedreigingen richting agenten is de afgelopen jaren fors toegenomen. Foto politie-amsterdam-amstelland.nl DEN HAAG - Bedreiging van politiemensen moet zwaarder worden bestraft. Dat concludeert Jan Naeyé, hoogleraar strafrecht ...


Ja, dat past dan wel bij dit beeld. Vooral de politie de taal laten leren van de medemens en zelf in een hoek gedrukt worden.

--
1 nov 2016
De termen allochtoon en autochtoon mogen niet meer gebruikt worden "omdat ze te stigmatiserend werken", het CBS heeft hiervoor de alternatieven Nederlandse en Migratie achtergrond gevonden. Dit om het integratieproces te bevorderen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?