Infrastructuur als factor bij beurskrach?

Nu het probleem met de banken als bolwerk en fundament van het economische leven weer zo goed als voorbij is, mogen we ons afvragen waar een nieuw probleem vandaan kan komen.

Ik denk dat het uit de hoek van technologie en dan voornamelijk de infrastructurele kant komt. Bij de bankrun hebben we gezien dat ALS er een probleem is en iedereen wil op hetzelfde moment bij de bank zijn geld weghalen, dat deze instelling dan direct in de problemen komt.

Maar het kan nog anders lopen. Stel dat men de beurs massaal wil verlaten. Nu komt mondjesmaat steeds meer geld binnen. "Er staat nog zoveel geld langs de zijlijn," hoor ik de goeroes vertellen. Maar wat als op een bepaald moment iedereen hetzelfde idee heeft om zijn aandelen te verkopen? Houdt de infrastructuur het dan nog? Niet alleen banken worden groter, maar er is ook een concentratie van brokers. Euronext fuseert met NYSE. De Deutsche Boerse probeert het nog alleen, maar door nieuwe toetreders zal de kans op een fusie toenemen.

Onlangs was er al een storing op de Euronext. Deze zijn er wel vaker, maar worden net als de bankproblemen geheim gehouden. 18 februari 2010 was Alex aan de beurt.

Men vertrouwt er vooralsnog op dat het allemaal wel goed zit met die infrastructuur. Ik zelf denk dat we hier binnen kort ook stresstesten mogen verwachten. En het moment dat iedereen wil verkopen komt natuurlijk ook een keer.

- - -
Nog een voorbeeld uit eigen "praktijk". Wij zitten voor de mobiele telefoons bij Vodafone. Daar moest ik nog een registratieformulier invullen. IK probeerde dat de afgelopen twee weken, op maandagavond als ik toch inde stad ben. Echter op twee achtereenvolgende dagen "lag het systeem eruit," zei het meisje aan de balie. Ik kan uw gegevens niet opvoeren in de computer. Ze vertelde dat steeds als het druk is (zoals op maandagavond), het systeem eruit ligt...

Infrastructuur is sterk ondergewaardeerd als productieve factor.

Zie ook economist: VS heeft decennia te weinig aan infrastructuur besteed.

Of deze post over de onderlinge afhankelijkheden van de diverse infrastructuren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?