Ouderen worden weer kind - Pesten

Een op vijf ouderen gepest. Een op de vijf ouderen in een verzorgingstehuis zegt weleens te worden gepest door medebewoners.
Het verzorgend personeel zegt zelfs dat 40 procent van de bewoners weleens slachtoffer is.
Dat meldt Hester Trompetter (22), studente gedragswetenschappen aan de Nijmeegse Radboud Universiteit in haar afstudeerscriptie. Zij bezocht zes Brabantse en Gelderse tehuizen en sprak daar 121 bewoners. Volgens haar is er ondanks de kleine schaal toch sprake van een representatief onderzoek. Ook het personeel werd gevraagd naar ervaring van pestgedrag onder de ouderen, die gemiddeld 86 jaar oud waren. Driekwart van hen was vrouw.
Volgens Trompetter is er nog nooit een groot onderzoek naar pestgedrag in tehuizen uitgevoerd. "Helaas kan ík dat niet meer doen, want ik ben nu afgestudeerd. Ook de universiteit heeft nog geen plannen. Dus wil ik proberen mijn onderzoek te publiceren in het Amerikaanse vakblad The Gerontologist. Hopelijk pikt iemand het dan op."
Het pestgedrag uit zich in zeer uiteenlopende vormen: van het negeren van iemand tot het uitsluiten aan tafel.
Ouderen bakenen hun 'territorium' volgens Trompetter vaak af. In de besloten gemeenschap van een tehuis ontstaat een nieuwe sociale wereld met eigen normen en regels.
Over het verschil in beleving tussen personeel en bewoners kan ze niet veel zeggen. "Misschien durven ouderen niet overal over te spreken of verstaan ze onder pesten iets anders dan de verzorgenden. Ook het waarom van het pesten heb ik niet onderzocht."
Het idee voor het onderzoek kwam van haar begeleider, orthopedagoog Ron Scholte. "Van hem weet ik dat mijn percentages niet veel afwijken van die over pestgedrag bij kinderen, ook een groep die soms dagelijks bij elkaar is zonder dat daarbij sprake is van een keuze. Over kinderen is echter wél veel bekend."
Volgens Trompetter is er in de opleiding van de verzorgenden wel aandacht voor sociale aspecten. "Maar het woord 'pesten' komt daarbij niet op tafel."
Ze sprak met slechts dertig mannen. "Dat is te weinig om iets zinnigs te kunnen zeggen over een verschil in gedrag met vrouwen. Maar ik heb zelf niet de indruk dat pesten iets met de geslachten te maken heeft."
Bron:
De Stem

-- -
Een vraag die dit oproept is: veranderen kinderen echt gedurende hun ontwikkeling. Zijn het niet dezelfde die vroeger ook pesten of juist niet.


Ouderen ... wijs geworden?


-- update 6 november 2012
Recentelijk viel mijn aandacht op een specialist op dit gebied, een psycholoog die gespecialiseerd is op het gebied van pesten, en er in het verleden al een boek over geschreven heeft (bol.com)

Pesten is niets nieuws, het bestaat al sinds mensenheugenis. Steeds meer leerkrachten en ouders hebben er aandacht voor, maar het probleem blijft hardnekkig. Hoe meer ouders over het verschijnsel weten, hoe eerder zij het zullen gaan signaleren en aan scholen om beleid zullen vragen. Vanaf nu is elke ouder verantwoordelijk voor de veiligheid van elk kind op school. Recensie(s): De eerste uitgave van dit boek verscheen in 1993. Intussen is er veel gebeurd. ... Bij pesten gaat het om regelmatig terugkerend gedrag waarbij het ene kind macht uitoefent op het andere kind dat in een ongelijkwaardige positie is gebracht. De gevolgen van pesten worden uitvoerig stap voor stap belicht. Het gepeste kind wordt angstig, trekt zich terug, toont vluchtgedrag en durft zich niet meer te verweren. De auteur noemt pesten een vorm van kindermishandeling en illustreert aan de hand van een gevalsbeschrijving hoe diepgaand de psychische gevolgen zijn... 

Voor MCenV is vooral ook het cultuur-element interessant. Daarbij gaat het niet alleen om de één-op-één relatie maar juist ook om de groep tegenover het individu dat erbij wil horen, en gepest wordt omdat de groep hem of haar er niet bij wil hebben. Een soort ontgroeningsproces waar het kind door moet? Waarom wil men in deze geïndividualiseerde moderne maatschappij, nog steeds bij een groep horen?


.. 27 april 2015. Nog steeds actueel.
Werkgevers én werknemers onderschatten de desastreuze gevolgen van pesten op de werkvloer. De samenleving is er jaarlijks miljarden aan kwijt, een half miljoen werknemers leidt onder het getreiter van collega's of hun baas. Een deel haakt zelfs af. (bron AD)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?