Verandering in het Nobel Ritueel?

Een select gezelschap van wetenschappers wil dat er nieuwe richtingen bijkomen waar prijzen aan toegekend kunnen worden, zoals bijvoorbeeld ecologie en de zorgsector, twee belangrijke sectoren die grote invloed hebben op het leven om ons heen.
De huidige verdeling in literatuur, fysica, etc is te nauw als het gaat om de wetenschappenlijke onderbouwing of vertegenwoordiging van de huidige samenleving.

9 oktober komt er nog een verandering; Obama wordt geselecteerd voor de vredesprijs. De halve wereld begrijpt het niet.

12 oktober: de prijs voor economie gaat voor het eerst naar een vrouw:
Nobelprijs voor economie gaat weer naar VS
De Nobelprijs voor economie is toegekend aan de Amerikanen Elinor Ostrom en Oliver Williamson. Dit heeft het Nobelcomité vanmiddag in Stockholm bekendgemaakt. Met de toekenning van de prijs aan Elinor Ostrom (1933) wordt de Nobelprijs voor economie voor de eerste keer toegekend aan een vrouw. De economen krijgen de prijs voor hun analyse van het bestuur van ondernemingen, waarbij Ostrom vooral aandacht heeft gevraagd voor de uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Oliver Williamson (1932) wijst op de grenzen van de macht en invloed van bedrijven.
„Het onderzoek van Elinor Ostrom en Oliver Williamson laat zien dat economische analyse duidelijkheid kan scheppen over de meeste vormen van sociale organisatie”, aldus de jury. Ostrom doceert aan de Indiana University in Bloomington, Williamson is verbonden aan de University of California in Berkeley.
De toekenning van de prijs aan de Amerikanen bevestigt de Amerikaanse dominantie in de economische wetenschap. Het rijtje laureaten wordt gedomineerd door Amerikanen. Meer dan 70 procent van hen werkte aan een Amerikaanse universiteit op het moment dat ze de prijs wonnen.
Vorig jaar werd de Nobelprijs toegekend aan de Amerikaan Paul Krugman. De docent aan Princeton University en columnist bij The New York Times kreeg de prijs voor zijn analyses over de internationale handel en vestigingsfactoren voor economische activiteiten...

Een ander detail: Mevrouw Elinor Ostrom is ook geen econoom, maar studeerde "Political Science." Dus zo moeilijk is het allemaal niet. Geef die prijs dus aan diegene, met welke achtergrond dan ook, voor wat deze heeft bedacht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?