Zalm vertrekt

Ik zal ook eens een voorspelling doen. Altijd die wijsheid achteraf, dat is zo goedkoop...
Maar nu duidelijk is dat Zalm van de toestand bij DSB afwist, mag men de vraag stellen of de oude garde, de betrokkenen van destijds nog wel aan mogen blijven bij het opruimen van de problemen. Moet men niet nieuwe gezichten aantrekken als is het maar om met een schone lei te kunnen beginnen. Schoon schip maken. Of Zalm meer openheid had moeten geven, de DNB had moeten waarschuwen, wat zijn rol ook geweest is bij de DSB-affaire, het maakt niet veel uit.
Banken hebben nu leiders nodig die niet met een navelstreng vastzitten in de oude wereld. Vertegenwoordigers van het oude imago. Zalm kan dus niet anders dan vertrekken.
Over een maand is het zo ver. Maximaal.

Maar ook zonder al dit moet men afvragen of Zalm niet moet opstappen; die hele zaak met de HBU duurt veel te lang. Wat heeft hij kunnen doen in al die tijd en wat is er nu echt gebeurd? Fortis wel samenvoegen met ABN, of niet? Er is nog geen duidelijkheid.
De topman, de CEO bepaalt in grote mate de cultuur van een organisatie. Dit kan een bedrijf in zo'n situatie niet hebben.

Als u het Fortis jaarverslag over 2008 leest - met al die omcirkelingen - dan begrijpt u hoe lang het duurt voordat de boosheid verdwijnt alvorens een bedrijf opnieuw een route kan uitstippelen. Hoeveel bestuurders heeft Fortis (Insurance) al niet gehad? Bij ABN gaan en komen er zeker nog een paar alvorens het bedrijf echt de weg voort kan zetten.

Bij een bedrijf als Wessanen heeft het veranderingsproces jaren geduurd voordat het vertrouwen terugkeerde. Met de komst van de nieuwe CEO bij Unilever veerde de beurskoers van het aandeel eindelijk weer op, na jaren van stagnatie. Er was weer hoop dat de nieuwe topman echt zaken kon veranderen. Onderschat de rol van de CEO niet.

Ik denk dat men bij het veranderingsproces van ABN aanvankelijk veel te optimistisch is geweest.

En dan als laatste kan men zich afvragen of ABN een ex-politicus nodig heeft als CEO. Wijers bij Akzo prima, maar die is dan ook van een ander kaliber en heeft zich inmiddels wel bewezen. Pas als de politicus opstapt bij ABN zal het bedrijf de recente geschiedenis achter zich kunnen laten. Hoe langer Zalm aanblijft hoe moeilijker het zal worden voor de ABN.

24 november:
Gerrit Zalm zal moeten vertrekken als topman van ABN Amro als de berichten over zijn functioneren als financieel directeur van DSB Bank blijken te kloppen. Dit zei minister van Financiƫn Wouter Bos vandaag bij RTL Z. De Volkskrant meldde afgelopen zaterdag dat Zalm in zijn periode bij DSB Bank talloze waarschuwingen van managers die misstanden bij de bank rapporteerden heeft genegeerd. Ondanks de kennis van deze misstanden zou hij het beleid van de bank verdedigd hebben bij de ... AFM. De Volkskrant baseert zich op een brief die de krant heeft ingezien waarin de oud-minister ontkent dat DSB klanten met te hoge leningen opzadelde. Bos stelde dat hij niet kan inschatten wat er van het artikel klopt. De minister wacht op de resultaten van het lopende onafhankelijke onderzoek naar de misstanden bij DSB Bank en zal op basis van dit onderzoek zijn "eindoordeel vellen". Mocht het verhaal in de Volkskrant kloppen zal Zalm moeten vertrekken bij ABN Amro zo bevestigde Bos (Bron ABM financial news).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?