Philips' kwartaalcijfers en de dollar

Philips is actief op drie gebieden: Consumer Lifestyle, Lighting en Healthcare.

Een van de onduidelijkheden in het kwartaalbericht van Philips is de ontwikkeling van de valuta. In hoeverre heeft de sterkere euro nu invloed gehad op de cijfers? En is er naast een mogelijk valutaeffect een nationaliteitseffect zichtbaar?

Daarvoor is het handig om naar de omzetcijfers per regio te kijken. Deze bestaan grotendeels uit de volgende regios:
- Noord Amerika (29% van de jaaromzet in 2008)
- Europa (36%)
- Emerging Markets (ca. 30%)
- Andere Volwassen Markten (5%)

De omzet in de Emerging Markets nam met 15% af (van 2062 in Q3, 2008 naar 1762 in Q3, 2009). De omzet in Noord Amerika nam met 14% af (van 1844 naar 1583). In Europa nam de omzet met 7% af (van 2117 naar 1974).

In 2008 nam de dollar aanvankelijk in waarde af (tot een minimum van ca. 1,56 euro) en daarna steeg deze tot ca. 1,26 euro, terwijl nu het omgekeerde plaatsvindt; de dollar wordt nu steeds goedkoper. Hoe het uiteindelijke effect precies is is moeilijk te zeggen.

Toch mag men zich afvragen of de buitenlandse omzet in dollars het verlies in valutakoersdaling goed maken. Nu lijkt het erop dat Philips - als Europese International - dubbel gestraft wordt; de Amerikaanse omzet neemt af en de koers van de valuta daalt tov de euro. In de emerging markets daalt de omzet nog harder (-15%) dan in Noord Amerika (-14%).

Zou dit een indicatie kunnen zijn dat concurrenten in de VS meer omzetstijging tonen en dus marktaandeel winnen? Dit blijkt nu nog niet duidelijk uit het kwartaalbericht. Een individueel bedrijf vertegenwoordigt niet de gehele macro-economie. Maar het lijkt dat de goedkopere dollar de omzet van het Nederlandse Philips in de VS vooralsnog niet geholpen heeft.

Echter een nader onderzoek is nodig om e.a.a. beter te kunnen intepreteren.

13 oktober schrijft Bloomberg: GE threatens Philips with push into home healthcare.
General Electric Co.’s push into home healthcare threatens Royal Philips Electronics NV’s market leadership, as growth slows in the US imaging equipment businesses that sell to hospitals.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?