Cijfers ASML en Intel

Op de beurs maakt men gebruik van vuistregels: Op de DFT lees ik wat de goeroe schrijft: als de derde kwartaalcijfers meevallen, dan gaat de beurs omhoog. Die (beurs)wijsheid klopte vandaag. Behalve voor ASML.

De "cijfers" van ASML vielen mee, maar het aandeel ging toch niet (verder) omhoog. Aanvankelijk wel, maar in de namiddag niet meer, uiteindelijk daalde het met meer dan 3%.
Intel die ook cijfers presenteerde - die nog veel beter waren - steeg wel op de beurs van New York, Met ca. 3%.

Blijkbaar is er een verschil tussen goede en nog betere cijfers.

ASML, Canon en Nikon (moeten) concurreren als leveranciers voor Intel. Intel concurreert op haar beurt met AMD en andere bedrijven om de vraag van de eindklant.

In het jaarverslag van Intel vond ik onderstaande cijfers over de "Stock performance:"
.......................2003 - 2004 - 2005 – 2006 - 2007 - 2008
Intel Corporation......$100 - $76 - $81 - $67 - $91 - $49
S&P 500 Index..........$100 - $112 - $118 - $137 - $145 - $88

Dit staaft een beetje de intuitie dat chips wel steeds meer gebruikt worden, maar de bedrijven niet evenredig in rentebiliteit groeien. De koers van Intel is over de afgelopen topjaren op de beurs minder hard gestegen dan de S&P. Alles wordt duurder, behalve computer voor de consumentenmarkt.

De koersstijgingen nu worden door vooral technologie gedragen. De Nasdaq stijgt harder dan de S&P en Dow Jones. Maar dat lijkt maar een tijdelijk effect te zijn.
Intel moet hard werken voor zijn performance en dat zal een leverancier als ASML goed merken.

Hoe goed zijn die cijfers van ASML nu echt, is dus een redelijke vraag. Het is een vraag van hetzelfde kaliber - wat is het risico? - die men ook kon stellen alvorens geld bij Icesave of DSB onder te brengen. Het gaat hierbij dan niet om het bedrijf ASML, maar wel wat men nu voor het aandeel betaalt. Om die vergelijking.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa